Pasta jajeczna z pieczarkami
30 min
4 porcje
![Pasta jajeczna z pieczarkami Pasta jajeczna z pieczarkami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10525-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pastę jajeczną z dodatkiem pieczarek. Połączenie jajek z pieczarkami to niezaprzeczalnie jedna z najlepszych kombinacji smakowych. Podsmażone pieczarki dodają paście niesamowitego aromatu tak, że aż trudno się od niej oderwać!
Kaloryczność: 165 kcal w 100 g.
Składniki
- Jajka - 4 sztuki
- Pieczarki - 250 g
- Masło - 1 łyżka
- Majonez - 2-3 łyżki
- Natka pietruszki (posiekana) - 2-3 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Jajka włóż do garnka z zimną wodą i ugotuj na twardo (gotuj przez około 7 minut od zagotowania). Po ugotowaniu zalej jajka zimną wodą i odstaw, żeby ostygły, a następnie je obierz i posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
![Pasta jajeczna z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 1 Pasta jajeczna z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10525-krok-1-800x450.jpg)
W międzyczasie umyj pieczarki i zetrzyj na tarce, a następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni z łyżką masła. Smaż przez kilka minut, aż cała woda wyparuje i pieczarki się przyrumienią.
![Pasta jajeczna z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 2 Pasta jajeczna z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10525-krok-2-800x450.jpg)
Kiedy pieczarki wystygną, przełóż je do miski i dodaj starte jajka i majonez. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem.
![Pasta jajeczna z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 3 Pasta jajeczna z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10525-krok-3-800x450.jpg)
Pastę podawaj na pieczywie lub grzankach. Ozdób kanapki pietruszką. Smacznego!
![Pasta jajeczna z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 4 Pasta jajeczna z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10525-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze