Pasta jajeczna z pieczarkami

30 min
4 porcje
Pasta jajeczna z pieczarkami
Foto: Yuliia Stsepeleva
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pastę jajeczną z dodatkiem pieczarek. Połączenie jajek z pieczarkami to niezaprzeczalnie jedna z najlepszych kombinacji smakowych. Podsmażone pieczarki dodają paście niesamowitego aromatu tak, że aż trudno się od niej oderwać!
Kaloryczność: 165 kcal w 100 g.

Składniki

  • Jajka - 4 sztuki
  • Pieczarki - 250 g
  • Masło - 1 łyżka
  • Majonez - 2-3 łyżki
  • Natka pietruszki (posiekana) - 2-3 łyżki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Jajka włóż do garnka z zimną wodą i ugotuj na twardo (gotuj przez około 7 minut od zagotowania). Po ugotowaniu zalej jajka zimną wodą i odstaw, żeby ostygły, a następnie je obierz i posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Pasta jajeczna z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 1
W międzyczasie umyj pieczarki i zetrzyj na tarce, a następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni z łyżką masła. Smaż przez kilka minut, aż cała woda wyparuje i pieczarki się przyrumienią.
Pasta jajeczna z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 2
Kiedy pieczarki wystygną, przełóż je do miski i dodaj starte jajka i majonez. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem.
Pasta jajeczna z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 3
Pastę podawaj na pieczywie lub grzankach. Ozdób kanapki pietruszką. Smacznego!
Pasta jajeczna z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze