Pasta jajeczna z pieczarkami
30 min
4 porcje
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pastę jajeczną z dodatkiem pieczarek. Połączenie jajek z pieczarkami to niezaprzeczalnie jedna z najlepszych kombinacji smakowych. Podsmażone pieczarki dodają paście niesamowitego aromatu tak, że aż trudno się od niej oderwać!
Kaloryczność: 165 kcal w 100 g.
Składniki
- Jajka - 4 sztuki
- Pieczarki - 250 g
- Masło - 1 łyżka
- Majonez - 2-3 łyżki
- Natka pietruszki (posiekana) - 2-3 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Jajka włóż do garnka z zimną wodą i ugotuj na twardo (gotuj przez około 7 minut od zagotowania). Po ugotowaniu zalej jajka zimną wodą i odstaw, żeby ostygły, a następnie je obierz i posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W międzyczasie umyj pieczarki i zetrzyj na tarce, a następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni z łyżką masła. Smaż przez kilka minut, aż cała woda wyparuje i pieczarki się przyrumienią.
Kiedy pieczarki wystygną, przełóż je do miski i dodaj starte jajka i majonez. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem.
Pastę podawaj na pieczywie lub grzankach. Ozdób kanapki pietruszką. Smacznego!
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze