Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
20 min
4 porcje
Pasta jajeczna to tradycyjne smarowidło na kanapki. Jest bardzo prosta do przygotowania, a zarazem nie musi być dwa razy taka sama. Wystarczy tylko dodać rożne dodatki i codziennie możesz jeść inną! W tym przypadku przychodzę do Was z przepisem na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami.
Kaloryczność: 168 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Jajka - 6 sztuk
- Suszone pomidory (w oleju) - 4-6 kawałków
- Cebula - 1 sztuka
- Natka pietruszki - kilka gałązek
- Majonez - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Jajka włóż do zimnej wody i gotuj przez około 7 minut od momentu zagotowania. Zalej je zimną wodą i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, pietruszkę posiekaj, pomidory odsącz z oleju i również drobno posiekaj.
Wymieszaj razem jajka, suszone pomidory, cebulę i pietruszkę. Dodaj majonez i przypraw solą i pieprzem.
Pastę jajeczna z suszonymi pomidorami podawaj rozsmarowaną na pieczywie. Doskonale komponuje się ona z czarnymi oliwkami. Gotową pastę możesz przyozdobić listkami pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze