Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

20 min
4 porcje
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Foto: Yuliia Stsepeleva
Pasta jajeczna to tradycyjne smarowidło na kanapki. Jest bardzo prosta do przygotowania, a zarazem nie musi być dwa razy taka sama. Wystarczy tylko dodać rożne dodatki i codziennie możesz jeść inną! W tym przypadku przychodzę do Was z przepisem na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami.
Kaloryczność: 168 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Przygotowanie

Jajka włóż do zimnej wody i gotuj przez około 7 minut od momentu zagotowania. Zalej je zimną wodą i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami - jak zrobić, przepis, krok 1
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, pietruszkę posiekaj, pomidory odsącz z oleju i również drobno posiekaj.
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami - jak zrobić, przepis, krok 2
Wymieszaj razem jajka, suszone pomidory, cebulę i pietruszkę. Dodaj majonez i przypraw solą i pieprzem.
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami - jak zrobić, przepis, krok 3
Pastę jajeczna z suszonymi pomidorami podawaj rozsmarowaną na pieczywie. Doskonale komponuje się ona z czarnymi oliwkami. Gotową pastę możesz przyozdobić listkami pietruszki.
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze