Pasta jajeczna z tuńczykiem
15 min
4 porcje
Kto powiedział, że kanapki muszą być nudne? Świetnym sposobem na urozmaicenie śniadania czy kolacji jest pasta jajeczna z tuńczykiem. To aksamitne połączenie jajka z rybą posmakuje każdemu. Dodatek majonezu sprawi, że pasta będzie miała bardziej wyrazisty smak.
Kaloryczność: 160 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Tuńczyk (w sosie własnym lub oleju) - 1 puszka
- Jajka (ugotowane na twardo) - 4 sztuki
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Majonez - 3-4 łyżki
- Musztarda - 1-2 łyżeczki
- Szczypiorek - 1 pęczek
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Wystudzone jajka obierz i zetrzyj na tarce. Możesz ewentualnie je posiekać lub rozgnieść widelcem. Cebulę obierz i posiekaj, szczypiorek posiekaj, a tuńczyka odsącz z oleju i rozgnieć widelcem.
Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj. Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku.
Podawaj pastę rozsmarowaną na ulubionym pieczywie, możesz posypać na wierzchu szczypiorkiem lub położyć plasterki ogórka kiszonego, czy też papryki konserwowej. Pasta jajeczna z tuńczykiem świetnie smakuje także samodzielnie jako sałatka!
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze