Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
15 min
4 porcje
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to pyszny i szybki w wykonaniu dodatek do kanapek. Te tradycyjne smarowidło pasuje do każdego rodzaju pieczywa. Zachwyca smakiem i prostotą, ale też zawsze można je urozmaicić poprzez dodanie ulubionych dodatków (np. sera żółtego, pieczarek czy tuńczyka).
Kaloryczność: 160 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Jajka (klasy M) - 6 sztuk
- Szczypiorek - 1/2 pęczka
- Majonez - 2 łyżki
- Musztarda (sarepska) - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo: włóż do zimnej wody i gotuj przez 7-8 minut od momentu zagotowania, a następnie zalej je zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Kiedy jajka będą już całkowicie zimne, obierz je.
Rozdrobnij jajka. Możesz je posiekać, rozgnieść widelcem lub pokroić za pomocą siatki do krojenia warzyw. Umyj i posiekaj szczypiorek.
Przełóż jajka do miseczki i dodaj do nich szczypiorek. Możesz odłożyć trochę szczypiorku na później do przyozdobienia kanapek. Dodaj majonez i musztardę sarepską i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Pastę podawaj na ulubionym pieczywie posmarowanym masłem. Kanapki możesz obsypać szczypiorkiem. Do pasty jajecznej ze szczypiorkiem pasuje też większość warzyw – możesz na niej poukładać pokrojone w plastry pomidory, rzodkiewkę czy awokado.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze