Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki
1 godz. 15 min
4 porcje
![Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11906-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Pieczeń z mięsa mielonego z powodzeniem zastępuje wędliny, dlatego warto od czasu do czasu przygotować coś innego. Można ją wykonać wcześniej, a serwować na ciepło lub zimno. Rozkoszuj się smakiem pieczeni, która jest doskonałym dowodem na to, że nawet proste dania mogą stać się wyjątkowe.
Kaloryczność: 235 kcal w 100 g.
Składniki
- Mięso mielone (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) - 500 g
- Cebula - 2 sztuki
- Bułka tarta - 3 łyżeczki
- Parmezan (tarty) - 50 g
- Boczek (słonina) - 3-4 plastry
- Jajka - 2 sztuki
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
- Bułka tarta - do obsypania formy
- Żurawina (dżem) - do dekoracji
Przygotowanie
Wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, bułkę tartą, parmezan i jajka oraz dopraw przyprawami.
![Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki - jak zrobić, przepis, krok 1 Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11906-krok-1-800x450.jpg)
Naczynie wysmaruj tłuszczem i obsyp bułka tartą, następnie przełóż masę mięsną i na wierzch ułóż grube plastry boczku.
![Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki - jak zrobić, przepis, krok 2 Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11906-krok-2-800x450.jpg)
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C około 1 godzinę, po czym otwórz drzwi piekarnika i pozwól pieczeni przestygnąć. Możesz jeść od razu lub przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Smakuje nieziemsko z odrobiną żurawiny!
![Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki - jak zrobić, przepis, krok 3 Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11906-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Justyna Wesołowska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/34/avatar/avatar_1698332560.jpg)
Przepis dodał(a):
Justyna Wesołowska
Komentarze