Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki

1 godz. 15 min
4 porcje
Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki
Foto: Yuliia Stsepeleva
Pieczeń z mięsa mielonego z powodzeniem zastępuje wędliny, dlatego warto od czasu do czasu przygotować coś innego. Można ją wykonać wcześniej, a serwować na ciepło lub zimno. Rozkoszuj się smakiem pieczeni, która jest doskonałym dowodem na to, że nawet proste dania mogą stać się wyjątkowe.
Kaloryczność: 235 kcal w 100 g.

Składniki

  • Mięso mielone (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) - 500 g
  • Cebula - 2 sztuki
  • Bułka tarta - 3 łyżeczki
  • Parmezan (tarty) - 50 g
  • Boczek (słonina) - 3-4 plastry
  • Jajka - 2 sztuki
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Bułka tarta - do obsypania formy
  • Żurawina (dżem) - do dekoracji

Przygotowanie

Wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, bułkę tartą, parmezan i jajka oraz dopraw przyprawami.
Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki - jak zrobić, przepis, krok 1
Naczynie wysmaruj tłuszczem i obsyp bułka tartą, następnie przełóż masę mięsną i na wierzch ułóż grube plastry boczku.
Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki - jak zrobić, przepis, krok 2
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C około 1 godzinę, po czym otwórz drzwi piekarnika i pozwól pieczeni przestygnąć. Możesz jeść od razu lub przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Smakuje nieziemsko z odrobiną żurawiny!
Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze