Placki na sodzie

30 min
4 porcje
Placki na sodzie
Foto: Yuliia Stsepeleva
Dzisiaj mam dla Ciebie łatwy i pyszny przepis na placki na sodzie. To starodawne danie wymaga tylko kilku podstawowych składników i jest niesamowicie szybkie do przygotowania. Ja dodatkowo dodaję do ciasta jabłka, wtedy placki wychodzą bardziej wilgotne i słodsze!
Kaloryczność: 175 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

  • Mąka pszenna - 3 szklanki
  • Zsiadłe mleko (lub kefir albo jogurt) - 1 szklanka
  • Jabłka - 2 sztuki
  • Jajka - 1 sztuka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Olej (do smażenia) - odrobina

Przygotowanie

Mąkę przesiej z sodą, wsyp cukier i sól. Dodaj jajko, zsiadłe mleko oraz starte na grubych oczkach jabłka. Dobrze wymieszaj do połączenia się składników i wyrób.
Placki na sodzie - jak zrobić, przepis, krok 1
Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wykrawaj okręgi za pomocą szklanki lub foremki do ciastek. Można też uformować wałek i pokroić go na kawałki.
Placki na sodzie - jak zrobić, przepis, krok 2
Rozgrzej patelnię, posmaruj ją niewielką ilością oleju i smaż placki z obu stron do zarumienienia. Przed nałożeniem kolejnej porcji smaruj patelnię ponownie. Możesz je też usmażyć na głębokim tłuszczu.
Placki na sodzie - jak zrobić, przepis, krok 3
Gotowe placki podawaj posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemu albo miodu. Są również pyszne w wersji wytrawnej, ale wtedy należy pominąć jabłka w przepisie.
Placki na sodzie - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze