Placki z gotowanych ziemniaków
40 min
4 porcje
![Placki z gotowanych ziemniaków Placki z gotowanych ziemniaków](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11658-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Chyba nie ma osoby, która by nie słyszała o plackach ziemniaczanych, ale niewiele osób wie, że można je również przygotować z ugotowanych ziemniaków. W tym przepisie powiem Ci, jak to zrobić! Aby urozmaicić smak placków z gotowanych ziemniaków, często dodaję do nich wędzony boczek oraz rozmaryn.
Kaloryczność: 198 kcal w 100 g.
Składniki
- Ziemniaki - 1 kg
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Jajka - 2 sztuki
- Boczek (wędzony) - 200 g
- Mąka pszenna - 1/2 szklanki
- Rozmaryn - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze części i ugotuj. Następnie dobrze je rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków i odstaw do ostygnięcia. Możesz również użyć ugotowanych już wcześniej ziemniaków, które np. pozostały z poprzedniego obiadu. Czosnek obierz i wyciśnij.
![Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić, przepis, krok 1 Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11658-krok-1-800x450.jpg)
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Do smażenia boczku nie musisz dawać oleju, ponieważ wystarczy tłuszcz, który się z niego wytopi. Ewentualnie, jeśli masz boczek ze skórką, można wcześniej położyć ją na patelni, aby wytopić z niej tłuszcz (skórki później nie dodawaj do placków). Podsmażony boczek odstaw do przestygnięcia.
![Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić, przepis, krok 2 Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11658-krok-2-800x450.jpg)
W dużej misce wymieszaj ziemniaki, czosnek, jajka, rozmaryn, boczek oraz mąkę pszenną (ilość mąki pszennej zależy od konsystencji ziemniaków). Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Jeśli używasz ziemniaków, które pozostały Ci z obiadu, sól może okazać się niepotrzebna. Z masy ziemniaczanej formuj płaskie okrągłe placki.
![Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić, przepis, krok 3 Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11658-krok-3-800x450.jpg)
Rozgrzej patelnię i posmaruj ją niewielką ilością oleju lub można użyć tłuszczu wytopionego z boczku. Układaj placki na patelni i smaż je z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
![Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić, przepis, krok 4 Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11658-krok-4-800x450.jpg)
Placki z gotowanych ziemniaków podawaj na ciepło. Możesz je jeść jako samodzielne danie z dodatkiem kwaśnej śmietany lub podać jako dodatek do dania głównego.
![Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić, przepis, krok 5 Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11658-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze