Placki z gotowanych ziemniaków z boczkiem
40 min
4 porcje
Chyba nie ma osoby, która by nie słyszała o plackach ziemniaczanych, ale niewiele osób wie, że można je również przygotować z ugotowanych ziemniaków. W tym przepisie powiem Ci, jak to zrobić! Aby urozmaicić smak placków z gotowanych ziemniaków, często dodaję do nich wędzony boczek oraz rozmaryn.
Kaloryczność: 198 kcal w 100 g.
Składniki
- Ziemniaki - 1 kg
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Jajka - 2 sztuki
- Boczek (wędzony) - 200 g
- Mąka pszenna - 1/2 szklanki
- Rozmaryn - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze części i ugotuj. Następnie dobrze je rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków i odstaw do ostygnięcia. Możesz również użyć ugotowanych już wcześniej ziemniaków, które np. pozostały z poprzedniego obiadu. Czosnek obierz i wyciśnij.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Do smażenia boczku nie musisz dawać oleju, ponieważ wystarczy tłuszcz, który się z niego wytopi. Ewentualnie, jeśli masz boczek ze skórką, można wcześniej położyć ją na patelni, aby wytopić z niej tłuszcz (skórki później nie dodawaj do placków). Podsmażony boczek odstaw do przestygnięcia.
W dużej misce wymieszaj ziemniaki, czosnek, jajka, rozmaryn, boczek oraz mąkę pszenną (ilość mąki pszennej zależy od konsystencji ziemniaków). Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Jeśli używasz ziemniaków, które pozostały Ci z obiadu, sól może okazać się niepotrzebna. Z masy ziemniaczanej formuj płaskie okrągłe placki.
Rozgrzej patelnię i posmaruj ją niewielką ilością oleju lub można użyć tłuszczu wytopionego z boczku. Układaj placki na patelni i smaż je z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
Placki z gotowanych ziemniaków podawaj na ciepło. Możesz je jeść jako samodzielne danie z dodatkiem kwaśnej śmietany lub podać jako dodatek do dania głównego.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze