Placki ziemniaczane po węgiersku

1 godz. 50 min
4 porcje
Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Placki ziemniaczane to popularne węgierskie danie. Bardzo często się je podaje z gulaszem, który również jest charakterystyczną potrawą tej kuchni. Do gulaszu używa się dużo mięsa wołowego lub wieprzowego. W tym przepisie powiem Ci, jak przygotować placki ziemniaczane po węgiersku tak, aby były idealnie chrupiące, a gulasz rozpływał się w ustach!
Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.

Składniki

Na placki ziemniaczane
Na gulasz
  • Wołowina (łopatka) - 500 g
  • Papryka - 150 g
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Pomidory z puszki (krojone) - 1 puszka
  • Papryka słodka - 2 łyżeczki
  • Papryka ostra - 1,5 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Kminek - 0,25 łyżeczki
  • Pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Sól - do smaku
  • Olej - 2 łyżki

Przygotowanie placków ziemniaczanych po węgiersku

Zacznij od przygotowania gulaszu. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a czosnek wyciśnij przez praskę. Z papryki wydrąż gniazdko nasienne i oczyść ją z białych błonek, a następnie pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
Placki ziemniaczane po węgiersku - jak zrobić, przepis, krok 1
Łopatkę oczyść i pokrój w kostkę 3x3 cm, dodaj do cebuli i dobrze podsmaż. Dodaj słodką i ostrą paprykę, kminek, pieprz, majeranek oraz cukier i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj paprykę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem około 1,5 godziny i dodaj sól. Z mojego doświadczenia wiem, że ten wydłużony czas duszenia sprawia, że nawet twardsze kawałki wołowiny stają się kruche i mięciutkie. Jeśli gulasz zbyt mocno odparuje, dolewam odrobinę wody lub bulionu.
Placki ziemniaczane po węgiersku - jak zrobić, przepis, krok 2
W międzyczasie przygotuj placki ziemniaczane. Ziemniaki obierz, zetrzyj na drobnych oczkach tarki (lub możesz je zmielić) i odcedź. Po starciu ziemniaków odstawiam je na 10-15 minut, aby na dnie miski zgromadziła się woda ze skrobią. Następnie dokładnie odciskam ziemniaki dłonią i zlewam nadmiar płynu - to mój sekret na naprawdę chrupiące placki! Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj razem wszystkie składniki na ciasto.
Placki ziemniaczane po węgiersku - jak zrobić, przepis, krok 3
Nagrzej patelnię z olejem, wylewaj po 1-2 łyżki lub małą chochelkę ciasta na jeden placek i smaż z obu stron na złocisty kolor. Ważne, żeby olej był dobrze rozgrzany - wtedy placki nie będą nasiąkać tłuszczem. Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, dodaję odrobinę więcej mąki. Usmażone placki wykładaj na ręcznik papierowy, aby trochę ociekły z oleju.
Placki ziemniaczane po węgiersku - jak zrobić, przepis, krok 4
Placki ziemniaczane podawaj polane gulaszem. Możesz je dodatkowo posypać na wierzchu posiekaną natką pietruszki, dobrze się również komponują z ogórkami kiszonymi lub konserwowanymi. Zawsze przygotowuję więcej, bo moja rodzina uwielbia odgrzewać je następnego dnia. Placki najlepiej przechowywać oddzielnie od gulaszu w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni. Przy odgrzewaniu warto wrzucić je na suchą patelnię, żeby odzyskały chrupkość.
Placki ziemniaczane po węgiersku - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Komentarze