Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem)
1 godz.
4 porcje
Placki ziemniaczane to popularne węgierskie danie. Bardzo często się je podaje z gulaszem, który również jest charakterystyczną potrawą tej kuchni. Do gulaszu używa się dużo mięsa wołowego lub wieprzowego. W tym przepisie powiem Ci, jak przygotować placki ziemniaczane po węgiersku!
Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.
Składniki
Na placki ziemniaczane
- Ziemniaki - 1 kg
- Mąka pszenna - 100 g
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Jajka - 2 sztuki
- Sól - 1,5 łyżeczki
- Pieprz czarny - do smaku
- Olej - do smażenia
Na gulasz
- Wołowina (łopatka) - 500 g
- Papryka - 150 g
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- Pomidory z puszki (krojone) - 1 puszka
- Papryka słodka - 2 łyżeczki
- Papryka ostra - 1,5 łyżeczki
- Cukier - 1 łyżeczka
- Kminek - 0,25 łyżeczki
- Pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Sól - do smaku
- Olej - 2 łyżki
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania gulaszu. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a czosnek wyciśnij przez praskę. Z papryki wydrąż gniazdko nasienne i oczyść ją z białych błonek, a następnie pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
Łopatkę oczyść i pokrój w kostkę 3x3 cm, dodaj do cebuli i dobrze podsmaż. Dodaj słodką i ostrą paprykę, kminek, pieprz, majeranek oraz cukier i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj paprykę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem około 40 minut i dodaj sól.
W międzyczasie przygotuj placki ziemniaczane. Ziemniaki obierz, zetrzyj na drobnych oczkach tarki (lub możesz je zmielić) i odcedź. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj razem wszystkie składniki na ciasto.
Nagrzej patelnię z olejem, wylewaj po 1-2 łyżki lub małą chochelkę ciasta na jeden placek i smaż z obu stron na złocisty kolor. Usmażone placki wykładaj na ręcznik papierowy, aby trochę ociekły z oleju.
Placki ziemniaczane podawaj polane gulaszem. Możesz je dodatkowo posypać na wierzchu posiekaną natką pietruszki, dobrze się również komponują z ogórkami kiszonymi lub konserwowanymi.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze