Placki ziemniaczane z cukinią

40 min
6 porcji
Placki ziemniaczane z cukinią
Foto: Yuliia Stsepeleva
Placki ziemniaczane to tradycyjna i prosta do przygotowania potrawa. Można ją troszeczkę urozmaicić poprzez dodanie do ciasta różnych dodatków. W tym przepisie poznasz moją wariację placków ziemniaczanych z dodatkiem cukinii, marchewki oraz ziół prowansalskich.
Kaloryczność: 176 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę ze szczyptą soli i odstaw do ostygnięcia.
Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić, przepis, krok 1
Ziemniaki i marchew obierz, a cukinię obierz, usuń pestki i miąższ. Ziemniaki, marchew i cukinię zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i wyciśnij, pietruszkę posiekaj. W misce wymieszaj ziemniaki, cukinię, czosnek, marchew, pietruszkę i cebulę. Wbij jajka i dodaj mąkę oraz zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem.
Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić, przepis, krok 2
Rozgrzej patelnię z olejem i smaż placki z obu stron na złocisty kolor.
Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić, przepis, krok 3
Po usmażeniu odkładaj placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je odsączyć trochę z tłuszczu.
Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić, przepis, krok 4
Placki podawaj gorące. Dobrze się komponują z sosem czosnkowym lub jogurtowo-ziołowym. Możesz do nich zrobić surówkę, na przykład z pomidorów. Ciekawym sposobem na podanie placków ziemniaczanych z cukinii jest posmarowanie je serkiem twarogowym i poukładanie na nim plasterków łososia.
Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze