Szpinakowe naleśniki z twarogiem

45 min
8 porcji
Szpinakowe naleśniki z twarogiem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Naleśniki szpinakowe z twarogiem to szybkie i praktyczne danie, które można przygotować nawet na ostatnią chwilę. Zapomnij o klasycznych wysoko kalorycznych naleśnikach i spróbuj odmienionego przepisu na szybki lunch lub obiad dla niespodziewanych gości.
Kaloryczność: 140 kcal w 100 g.

Składniki

Na ciasto naleśnikowe
  • Mąka pszenna - 2 szklanki
  • Mleko (2%) - 1,5 szklanki
  • Woda gazowana - 1-1,5 szklanki
  • Jajka - 1 sztuka
  • Szpinak (świeży) - 150-200 g
  • Kurkuma - szczypta
  • Sól - do smaku
  • Olej - do smażenia
Na farsz
  • Twaróg - 200-300 g
  • Pieprz czarny (świeżo mielony) - do smaku

Przygotowanie

Szpinak umyj i włóż na patelnię na około 5-7 minut do czasu, aż zmięknie. Następnie przełóż go do malaksera i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Szpinakowe naleśniki z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Przygotuj ciasto na naleśniki w osobnym naczyniu: wbij jajko, dodaj mleko, wodę, mąkę, kurkumę, sól i całość zmiksuj na gładką masę, a na końcu dodaj przygotowany szpinak i wymieszaj.
Szpinakowe naleśniki z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Smaż zielone naleśniki z obu stron na mocno rozgrzanej patelni, a gotowe odkładaj na talerz pod bawełnianą ściereczkę (dzięki temu będą elastyczne).
Szpinakowe naleśniki z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Wymieszaj twaróg z mielonym pieprzem i posmaruj każdy naleśnik.
Szpinakowe naleśniki z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Gotowe naleśniki możesz podawać na ciepło lub przygotować wcześniej i podgrzać przed posiłkiem.
Szpinakowe naleśniki z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze