Szpinakowe naleśniki z twarogiem
45 min
8 porcji
![Szpinakowe naleśniki z twarogiem Szpinakowe naleśniki z twarogiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11483-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Naleśniki szpinakowe z twarogiem to szybkie i praktyczne danie, które można przygotować nawet na ostatnią chwilę. Zapomnij o klasycznych wysoko kalorycznych naleśnikach i spróbuj odmienionego przepisu na szybki lunch lub obiad dla niespodziewanych gości.
Kaloryczność: 140 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa, Wegetariańska.
Składniki
Na ciasto naleśnikowe
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Mleko (2%) - 1,5 szklanki
- Woda gazowana - 1-1,5 szklanki
- Jajka - 1 sztuka
- Szpinak (świeży) - 150-200 g
- Kurkuma - szczypta
- Sól - do smaku
- Olej - do smażenia
Na farsz
- Twaróg - 200-300 g
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - do smaku
Przygotowanie
Szpinak umyj i włóż na patelnię na około 5-7 minut do czasu, aż zmięknie. Następnie przełóż go do malaksera i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
![Szpinakowe naleśniki z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 1 Szpinakowe naleśniki z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11483-krok-1-800x450.jpg)
Przygotuj ciasto na naleśniki w osobnym naczyniu: wbij jajko, dodaj mleko, wodę, mąkę, kurkumę, sól i całość zmiksuj na gładką masę, a na końcu dodaj przygotowany szpinak i wymieszaj.
![Szpinakowe naleśniki z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 2 Szpinakowe naleśniki z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11483-krok-2-800x450.jpg)
Smaż zielone naleśniki z obu stron na mocno rozgrzanej patelni, a gotowe odkładaj na talerz pod bawełnianą ściereczkę (dzięki temu będą elastyczne).
![Szpinakowe naleśniki z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 3 Szpinakowe naleśniki z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11483-krok-3-800x450.jpg)
Wymieszaj twaróg z mielonym pieprzem i posmaruj każdy naleśnik.
![Szpinakowe naleśniki z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 4 Szpinakowe naleśniki z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11483-krok-4-800x450.jpg)
Gotowe naleśniki możesz podawać na ciepło lub przygotować wcześniej i podgrzać przed posiłkiem.
![Szpinakowe naleśniki z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 5 Szpinakowe naleśniki z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11483-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Justyna Wesołowska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/34/avatar/avatar_1698332560.jpg)
Przepis dodał(a):
Justyna Wesołowska
Komentarze