Racuchy drożdżowe z jabłkami

40 min
12 porcji
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Foto: Yuliia Stsepeleva
Racuchy drożdżowe z jabłkami to klasyczne danie polskiej kuchni, kojarzące się przede wszystkim z wakacjami. Wychodzą mięciutkie i puszyste w środku, a chrupiące na zewnątrz. U mnie przyrządza się je głównie na obiad, ale będą też świetnym pomysłem na śniadanie czy kolacje!
Kaloryczność: 165 kcal w 100 g.

Składniki

  • Mąka pszenna - 2 szklanki
  • Jabłka - 2-3 sztuki
  • Drożdże (suche) - 1 saszetka (7 g)
  • Mleko (ciepłe) - 1 szklanka
  • Jajka - 2 sztuki
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Olej - do smażenia

Przygotowanie

Mąkę przesiej do miski. Suche drożdże wymieszaj z mąką, cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem. Wlej mleko i wbij jaja. Wyrób ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).
Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 1
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Dodatkowo możesz skropić je odrobiną soku z cytryny, aby nie sczerniały. Jabłka dodaj do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszaj.
Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 2
Na patelni rozgrzej olej, nakładaj po 2-3 łyżki ciasta na jeden placuszek i smaż z obu stron do zbrązowienia. Najlepiej jest smażyć na małej lub średniej mocy palnika, aby racuchy nie były w środku surowe. Jeśli moc palnika będzie zbyt wysoka, wtedy placki szybko się przypalą, a w środku nie będą jeszcze gotowe.
Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 3
Po usmażeniu układaj placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 4
Racuchy oprósz cukrem pudrem i podawaj na ciepło.
Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze