Racuchy drożdżowe z jabłkami
40 min
12 porcji
![Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11428-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Racuchy drożdżowe z jabłkami to klasyczne danie polskiej kuchni, kojarzące się przede wszystkim z wakacjami. Wychodzą mięciutkie i puszyste w środku, a chrupiące na zewnątrz. U mnie przyrządza się je głównie na obiad, ale będą też świetnym pomysłem na śniadanie czy kolacje!
Kaloryczność: 165 kcal w 100 g.
Składniki
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Jabłka - 2-3 sztuki
- Drożdże (suche) - 1 saszetka (7 g)
- Mleko (ciepłe) - 1 szklanka
- Jajka - 2 sztuki
- Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski. Suche drożdże wymieszaj z mąką, cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem. Wlej mleko i wbij jaja. Wyrób ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).
![Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 1 Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11428-krok-1-800x450.jpg)
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Dodatkowo możesz skropić je odrobiną soku z cytryny, aby nie sczerniały. Jabłka dodaj do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszaj.
![Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 2 Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11428-krok-2-800x450.jpg)
Na patelni rozgrzej olej, nakładaj po 2-3 łyżki ciasta na jeden placuszek i smaż z obu stron do zbrązowienia. Najlepiej jest smażyć na małej lub średniej mocy palnika, aby racuchy nie były w środku surowe. Jeśli moc palnika będzie zbyt wysoka, wtedy placki szybko się przypalą, a w środku nie będą jeszcze gotowe.
![Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 3 Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11428-krok-3-800x450.jpg)
Po usmażeniu układaj placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
![Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 4 Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11428-krok-4-800x450.jpg)
Racuchy oprósz cukrem pudrem i podawaj na ciepło.
![Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 5 Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11428-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze