Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
1 godz. 20 min
4 porcje
Polędwiczka to najdelikatniejsza i najzdrowsza część wieprzowiny. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, jest miękka i soczysta oraz nie zawiera dużo tłuszczu. Pokażę Ci dzisiaj, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, które możesz podać na niedzielny obiad.
Kaloryczność: 166 kcal w 100 g.
Składniki
- Polędwica wieprzowa - 60 dag
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- Liść laurowy - 1 sztuka
- Ziele angielskie - 2 ziarenka
- Mąka pszenna - 1 łyżka
- Olej - 3 łyżki
Przygotowanie
Polędwicę wieprzową umyj, osusz ręcznikiem papierowym i oczyść z białych błon. Pokrój w równe plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę oraz łyżkę oleju wymieszaj ze sobą. Każdy plaster mięsa nasmaruj mieszanką przypraw i odstaw na min. 30 minut do lodówki.
Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Czosnek możesz ewentualnie wycisnąć. Rozgrzej patelnie z 2 łyżkami oleju, zeszklij cebulę, a następnie przełóż ją do innego naczynia.
Mięso wyciągnij z lodówki i oprósz mąką. Na patelnię po smażeniu cebuli przełóż mięso wraz z marynatą i podsmaż z obu stron, aby się zarumieniło.
Do mięsa dodaj zeszkloną cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej wodą tak, aby przykryła polędwiczki, i duś pod przykryciem około 30 minut (do czasu, aż polędwiczki zmiękną).
Polędwiczki w sosie własnym podawaj z dodatkiem makaronów, ziemniaków lub klusek, na przykład śląskich, oraz surówką. Z polędwiczkami dobrze się komponują buraki na ciepło lub sałatka z kiszonych ogórków.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze