Prawdziwe belgijskie gofry drożdżowe
30 min
6 porcji
Gofry kojarzą mi się przede wszystkim z wakacjami nad polskim morzem. Jednak w domu też czasami przygotowuję te placuszki i najbardziej lubię ich wersję na drożdżach – gofry belgijskie. Zazwyczaj jak już sobie na nie pozwalam, to wybieram wersję «na bogato» z bitą śmietaną, owocami oraz polewą.
Kaloryczność: 315 kcal w 100 g.
Składniki
- Mąka pszenna - 350 g
- Drożdże (suszone) - 1 opakowanie
- Cukier (gruboziarnisty) - 150 g
- Cukier wanilinowy (lub ekstrakt waniliowy) - 1-2 łyżeczki
- Jajka - 3 sztuki
- Mleko - 250 ml
- Masło - 100 g
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z suchymi drożdżami. Mleko wraz z masłem podgrzej do momentu rozpuszczenia się masła. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące (nie zagotowuj!).
Jajka roztrzep i wymieszaj z cukrem waniliowym lub ekstraktem z wanilii oraz letnim mlekiem z rozpuszczonym masłem. Następnie dodaj mąkę z drożdżami i dokładnie wymieszaj całość do połączenia się składników, aby nie było grudek.
Miskę z ciastem drożdżowym przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe musi podwoić swoją objętość – powinno to zająć około 1,5 godziny. Na samym końcu dodaj cukier gruboziarnisty i delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej gofrownicę, posmaruj ją niewielką ilością oleju i nakładaj po porcji ciasta. Wielkość porcji i czas pieczenia będzie zależał od tego, jaką masz gofrownicę.
Gotowe gofry podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Na podanie gofrów jest wiele możliwości, więc wybór należy do Ciebie! Możesz rozpuścić do nich czekoladę lub posmarować kremem czekoladowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym. Można też do nich dodać świeże owoce lub konfiturę.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze