Proste ciasto czekoladowe
1 godz.
        8 porcji
    
        ✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
    
        Puszyste czekoladowe ciasto to mój idealny deser na każdą porę roku. Zajadają się nim wszyscy miłośnicy czekolady i innych słodkości. Nie trzeba posiadać dużych zdolności cukierniczych, aby je przygotować. Zapraszam na ten prosty przepis!
  
            
            Kaloryczność: 375 kcal w 100 g.
        
                
            Składniki
Na ciasto czekoladowe
- Mąka pszenna - 1,5 szklanki
 - Masło - 200 g
 - Mleko - 200-250 ml
 - Jajka - 3 sztuki
 - Cukier - 3/4 szklanki
 - Kakao (gorzkie) - 50 g
 - Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
 
Na polewę czekoladową
Przygotowanie
                    Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do rondelka włóż masło, kakao i mleko. Podgrzej całość na małym ogniu, aż do roztopienia się masła i połączenia wszystkich składników. Co jakiś czas mieszaj i uważaj, żeby się nie przypaliło. Nie zagotowuj! Odstaw do całkowitego ostygnięcia.                
                                    
                        
                    Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiej i dokładnie wymieszaj.                
                                    
                        
                    W wysokiej misce ubij jajka z cukrem na najwyższych obrotach miksera – masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch, a cukier całkowicie rozpuścić. Zmniejsz obroty miksera, w kilku porcjach dodaj ostudzoną masę czekoladową i zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.                
                                    
                        
                    Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą, albo wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do blaszki, włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 35-40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, wbij w nie patyczek – jeśli ciasto będzie już gotowe, patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.                
                                    
                        
                    Przygotuj polewę czekoladową: do rondelka lub miseczki wlej śmietankę 30% i włóż połamaną na kostki czekoladę. Podgrzej całość, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Aby uniknąć przypalenia polewy, możesz podgrzać ją w kąpieli wodnej albo mikrofalówce. Polewę odstaw na chwilę, aby trochę przestygła i zgęstniała.                
                                    
                        
                    Przestudzone ciasto polej polewą czekoladową. Przed pokrojeniem i podaniem ciasta poczekaj, aż polewa zastygnie.                
                                    
                        
            
            Masz w ulubionych
        
        
            
            Dodaj do ulubionych
        
                        / 5 ()
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!