Proste puszyste muffinki z truskawkami i białą polewą czekoladową
40 min
40 sztuk
Miękkie i puszyste muffinki z truskawkami to wyśmienity wypiek na każdą okazję, a nawet i bez niej. Ciasto na babeczki przygotowuję z jogurtem naturalnym, dzięki czemu długo pozostają wilgotne, a polewa z białej czekolady sprawia, że są bardzo słodkie.
Kaloryczność: 340 kcal w 100 g.
Składniki
Na muffinki
- Mąka pszenna - 340 g
- Truskawki - 200 g
- Jajka - 2 sztuki
- Cukier - 60-100 g
- Jogurt naturalny - 250 g
- Olej - 80 ml
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
Na polewę czekoladową
Przygotowanie
Truskawki umyj, usuń szypułki oraz pokrój na mniejsze części i obsyp mąką ziemniaczaną.
Jajka wbij do miski i razem z cukrem ubij na puszystą masę, następnie ciągle miksując, powoli wlewaj olej. Dodaj jogurt naturalny i przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz wymieszaj, aż połączą się wszystkie składniki.
Ciastem napełnij ¾ wysokości foremek lub papilotek na muffinki. Wierzch każdej babeczki posyp truskawkami. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Po upieczeniu przestudź na kratce.
Białą czekoladę pokrusz na kawałki (im drobniejsze, tym szybciej się rozpuszczą). Śmietankę umieść w rondelku czy miseczce i podgrzej bezpośrednio na palniku lub w kąpieli wodnej (wtedy polewa się nie przypali). Wsyp czekoladę i kiedy się roztopi, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestygnięcia – masa powinna być chłodna, ale całkowicie płynna.
Muffinki polej glazurą czekoladową, wierzch możesz przyozdobić orzechami lub truskawkami liofilizowanymi. Podawaj po zastygnięciu polewy.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze