Kotlety z kalafiora i brokuła

40 min
4 porcje
Kotlety z kalafiora i brokuła
Foto: Irynakolesova, AdobeStock
Warzywne kotlety z kalafiora i brokuła mogą być daniem głównym, przekąską lub dodatkiem do posiłków. Ich zaletą jest to, że są bardzo proste do przygotowania i, co najważniejsze, przepyszne. Posmakują nie tylko wegetarianom, mogą być również dodatkiem do mięs!
Kaloryczność: 85 kcal w 100 g.

Składniki

  • Kalafior - 300 g
  • Brokuł - 300 g
  • Jajka - 2 sztuki
  • Ser żółty (w kostce) - 100 g
  • Natka pietruszki - 1 pęczek
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Olej roślinny - do smażenia

Przygotowanie

Kalafior i brokuł podziel na różyczki. W garnku zagotuj osoloną wodę, ugotuj warzywa do miękkości, dokładnie odcedź i odstaw do ostygnięcia. Przestudzone warzywa rozgnieć widelcem. Pietruszkę posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W misce wymieszaj kalafior, brokuł, ser żółty, pietruszkę, jajka i przyprawy. Jeśli masa będzie za rzadka – dodaj trochę bułki tartej. Z powstałej masy uformuj niewielkie kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
Kotlety smaż z obu stron przez 5-6 minut, aż się zarumienią. Możesz je również upiec w piekarniku. W tym celu poukładaj kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie skrop olejem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20 minut.
Kotlety z kalafiora i brokuła możesz podawać same albo z dodatkami. Dobrze komponują się z sosami na ciepło lub z zimnymi dipami.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze