Kotlety z kalafiora z kaszą manną

45 min
4 porcje
Kotlety z kalafiora z kaszą manną
Foto: Onlynuta, AdobeStock
Kasza manna kojarzy się wielu osobom z okropnym daniem, który swego czasu był podawany dzieciom. Pomimo upływu lat, składnik ten nie przebija się swą popularnością w naszych kuchniach. Warto jednak go docenić za wiele możliwości, jakie nam daje. Wypróbuj przepis na kotlety z kalafiora z kaszą manną, a nigdy nie powiesz o niej złego słowa!
Kaloryczność: 96 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

  • Kalafior - 1 kg
  • Jajka - 2 sztuki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Bułka tarta - 3-4 łyżeczki
  • Kasza manna - 3-4 łyżeczki
  • Mąka pszenna (opcjonalnie) - 1-2 łyżeczki
  • Pieprz czarny (świeżo mielony) - 0,5 łyżeczki
  • Sól - 0,5 łyżeczki
  • Natka pietruszki - do smaku
  • Olej roślinny - do smażenia

Przygotowanie

Gotujemy kalafiora do miękkości w osolonej wodzie przez około 15-20 minut, odcedzamy i rozdrabniamy widelcem na jednolitą masę.
Dodajemy jajka, kaszę mannę, bulkę tartą, podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać mąkę lub więcej bułki tartej.
Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Gotowe kotlety podajemy na ciepło jako danie główne z ryżem i bukietem warzyw na parze. Mogą stanowić również zimną przekąskę.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze