Puszyste naleśniki bez mleka na wodzie
35 min
6 porcji
Wbrew pozorom mleko nie jest obowiązkowym składnikiem naleśników. Więc jeśli nie możesz spożywać mleka lub zabrakło Ci go w lodówce, w tym przepisie powiem Ci jak zrobić naleśniki bez mleka! Mleko w naleśnikach można zastąpić wodą lub napojem roślinnym (np. owsianym, kokosowym, sojowym).
Kaloryczność: 116 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa, Bezlaktozowa.
Składniki
- Mąka pszenna - 370 g
- Woda gazowana - 350 ml
- Mleko roślinne (lub woda) - 350 ml
- Jajka - 2 sztuki
- Olej - 3 łyżki
- Sól - szczypta
Przygotowanie
Składniki na ciasto naleśnikowe powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiej do miski i odstaw na bok. W drugiej misce rozbij jajka ze szczyptą soli, dodaj do nich olej, wodę i mleko roślinne (jeśli go używasz) oraz mąkę.
Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek i odstaw na około 30 minut, żeby mąka napęczniała.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju, wylewaj trochę ciasta (tak, aby przykryło dno) i smaż z obu stron. Zazwyczaj smaruję patelnię olejem tylko przed pierwszym naleśnikiem, ale jeśli ciasto przywiera do dna, możesz to robić częściej.
Naleśniki smaruj ulubionym farszem i podawaj zawinięte. Naleśniki bez mleka możesz podać w wersji słodkiej lub wytrawnej.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze