Puszysty sernik baskijski z mascarpone
1 godz.
8 porcji
Sernik baskijski to ciasto pochodzące z Kraju Basków – autonomicznego regionu Hiszpanii. Od tradycyjnego polskiego sernika różni się tym, że przygotowuje się go z serka śmietankowego i piecze się w wysokiej temperaturze, dzięki czemu jest mocno przypieczony z wierzchu.
Kaloryczność: 362 kcal w 100 g.
Składniki
- Serek śmietankowy (np. Philadelphia, Mascarpone) - 800 g
- Jajka - 7 sztuk
- Cukier - 200-250 g
- Mąka pszenna - 2 łyżki
- Śmietanka (30% lub 36%) - 200 ml
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- Sól (opcjonalnie) - szczypta
Przygotowanie
W misce umieść ser śmietankowy, cukier i cukier wanilinowy. Jeśli używasz niesłonego serka (np. Mascarpone), to dodaj jeszcze szczyptę soli. Możesz też wymieszać różne rodzaje serków kremowych. Za pomocą miksera utrzyj składniki na gładką masę, cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Następnie powoli wlej śmietankę i ciągle miksując, dodawaj stopniowo po jednym jajku. Na samym końcu dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej do niej masę serową, wstaw do nagrzanego do 200 C piekarnika i piecz przez 30-40 minut. Sernik ma być zarumieniony z zewnątrz, ale ruszać się jak galaretka, kiedy się nim potrząśnie.
Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki i schłodź co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Gotowy sernik baskijski możesz posypać po wierzchu cukrem pudrem lub polać polewą – np. czekoladową lub karmelową.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze