Puszysty sernik królewski z kakaową kruszonką

1 godz. 20 min
4 porcje
Puszysty sernik królewski z kakaową kruszonką
Foto: Yuliia Stsepeleva
Sernik to ciasto, które króluje na różnych uroczystościach. Jest wiele wersji tego pysznego ciasta, a jedną z najpopularniejszych jest sernik królewski z kakaową kruszonką. Ten podstawowy przepis można urozmaicić poprzez dodanie do masy serowej ulubionych dodatków, na przykład cynamonu lub bakalii.
Kaloryczność: 300 kcal w 100 g.

Składniki

Kruche ciasto
Masa serowa
  • Ser biały - 75 dag
  • Budyń (waniliowy lub śmietankowy) - 1 opakowanie
  • Cukier - 1/3 szklanki
  • Jajka - 4 sztuki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta

Przygotowanie

Masło do kruchego ciasta powinno być zimne. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miski i wymieszaj. Dodaj masło lub margarynę, żółtka oraz cukier i ręcznie wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Następnie uformuj kulę z masy, podziel na dwie części, owiń ją w folię spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.
Puszysty sernik królewski z kakaową kruszonką - jak zrobić, przepis, krok 1
Ser biały przemiel 2-3 razy maszynką do mielenia mięsa. Białka oddziel od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
Puszysty sernik królewski z kakaową kruszonką - jak zrobić, przepis, krok 2
Ser biały utrzyj z cukrem i dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie dodaj budyń w proszku i zmiksuj do połączenia się składników. Na samym końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki.
Puszysty sernik królewski z kakaową kruszonką - jak zrobić, przepis, krok 3
Blaszkę lub tortownicę nasmaruj odrobiną masła (lub margaryny) i oprósz mąką. Wyciągnij jedną część ciasta, rozwałkuj je i rozłóż na dnie blaszki. Zamiast wałkowania, możesz też rozdzielić ciasto na mniejsze kawałki i wylepić nimi blaszkę. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez 10-15 minut.
Puszysty sernik królewski z kakaową kruszonką - jak zrobić, przepis, krok 4
Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę serową, a drugą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na warstwę serową. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz jeszcze około 60 minut. Możesz włożyć do piekarnika blaszkę z wodą, wtedy masa serowa nie będzie tak sucha.
Puszysty sernik królewski z kakaową kruszonką - jak zrobić, przepis, krok 5
Po upieczeniu pozostaw ciasto do przestygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem można posypać sernik cukrem pudrem lub polać lukrem.
Puszysty sernik królewski z kakaową kruszonką - jak zrobić, przepis, krok 6
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze