Puszysty sernik królewski z kakaową kruszonką
1 godz. 20 min
4 porcje
Sernik to ciasto, które króluje na różnych uroczystościach. Jest wiele wersji tego pysznego ciasta, a jedną z najpopularniejszych jest sernik królewski z kakaową kruszonką. Ten podstawowy przepis można urozmaicić poprzez dodanie do masy serowej ulubionych dodatków, na przykład cynamonu lub bakalii.
Kaloryczność: 300 kcal w 100 g.
Składniki
Kruche ciasto
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Kakao (prawdziwe) - 2-3 łyżki
- Masło (lub margaryna) - 3/4 kostki
- Cukier - 1/2 szklanki
- Żółtka - 4 sztuki
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
Masa serowa
- Ser biały - 75 dag
- Budyń (waniliowy lub śmietankowy) - 1 opakowanie
- Cukier - 1/3 szklanki
- Jajka - 4 sztuki
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
Przygotowanie
Masło do kruchego ciasta powinno być zimne. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miski i wymieszaj. Dodaj masło lub margarynę, żółtka oraz cukier i ręcznie wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Następnie uformuj kulę z masy, podziel na dwie części, owiń ją w folię spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.
Ser biały przemiel 2-3 razy maszynką do mielenia mięsa. Białka oddziel od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
Ser biały utrzyj z cukrem i dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie dodaj budyń w proszku i zmiksuj do połączenia się składników. Na samym końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki.
Blaszkę lub tortownicę nasmaruj odrobiną masła (lub margaryny) i oprósz mąką. Wyciągnij jedną część ciasta, rozwałkuj je i rozłóż na dnie blaszki. Zamiast wałkowania, możesz też rozdzielić ciasto na mniejsze kawałki i wylepić nimi blaszkę. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez 10-15 minut.
Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę serową, a drugą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na warstwę serową. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz jeszcze około 60 minut. Możesz włożyć do piekarnika blaszkę z wodą, wtedy masa serowa nie będzie tak sucha.
Po upieczeniu pozostaw ciasto do przestygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem można posypać sernik cukrem pudrem lub polać lukrem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze