Pyszna sałatka z brokułem, kurczakiem, jajkiem i kukurydzą
1 godz.
4 porcje
Pysznym i sytym lunchem lub przekąską na stół będzie sałatka z brokułem i kurczakiem. W tym przepisie blanszuje brokuł, dzięki czemu jest on chrupiący, ale możesz go pogotować dłużej, żeby był miękki. Sałatkę przygotowuje z sosem czosnkowym, który dodaje jej ostrości i świeżości.
Kaloryczność: 123 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę
- Pierś z kurczaka - 300 g
- Brokuł - 200 g
- Jajka - 4 sztuki
- Kukurydza (mala) - 1 puszka
- Ogórki (zielony) - 1-2 sztuki
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Ser żółty (w kostce) - 150 g
Marynata do kurczaka
- Olej - 2 łyżki
- Cynamon - szczypta
- Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- Chili (cayenne) - 1/4 łyżeczki
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
Na sos czosnkowy
Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Składniki na marynatę wymieszaj i powstałym płynem polej mięso, tak aby każdy kawałek był w przyprawach, odstaw na 30-40 minut. Po tym czasie kurczaka wraz z marynatą przełóż na rozgrzaną patelnię. Smaż przez około 10 minut, aż mięso będzie gotowe.
Brokuł rozdziel na niewielkie różyczki i wrzuć do garnku z zagotoawną osoloną wodą. Gotuj 3-4 minuty, a następnie wyciągnij, zalej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
Jajka ugotuj na twardo: włóż je do rondelka, zalej wodą, posól i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 7 minut od momentu zagotowania. Dalej przelej zimną wodą, a po całkowitym ostygnięciu obierz i pokrój w sporą kostkę.
Przygotuj pozostałe składniki: kukurydzę odsącz z zalewy, ogórka obierz i pokrój w kostkę, natkę pietruszki posiekaj, a ser żółty zetrzyj na tarce.
Pierś z kurczaka, brokuł, jajka, kukurydzę, ogórka i natkę pietruszki wymieszaj w misce. Wierzch posyp startym serem żółtym.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj majonez ze śmietaną, dodaj czosnek oraz sól i pieprz. Powstały sos równomiernie rozlej po sałatce. Dodatkowo możesz posypać ją łuskanym słonecznikiem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze