Racuchy na maślance
30 min
4 porcje
![Racuchy na maślance Racuchy na maślance](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11679-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Wiecie, co łączy racuchy z amerykańskimi pancakes? Tak naprawdę to wszystko! Oba rodzaje placków można przygotować na maślance i praktycznie nie różnią się składnikami. Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na słodkie racuchy na maślance z ekstraktem waniliowym i cynamonem.
Kaloryczność: 158 kcal w 100 g.
Składniki
- Mąka pszenna - 350 g
- Maślanka - 1/2 litra
- Jajka - 2 sztuki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Cukier puder - 20-30 g
- Ekstrakt waniliowy - 1-2 łyżeczki
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
- Masło - 30 g
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki na racuchy powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztop w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
![Racuchy na maślance - jak zrobić, przepis, krok 1 Racuchy na maślance - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11679-krok-1-800x450.jpg)
Jajka rozbij z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, a następnie dodaj do nich maślankę i masło oraz dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp przesianą mąkę oraz cynamon i wyrób masę przy pomocy łyżki. Ciasto powinno konsystencją przypominać gęstą śmietanę.
![Racuchy na maślance - jak zrobić, przepis, krok 2 Racuchy na maślance - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11679-krok-2-800x450.jpg)
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju, wylewaj po chochelce ciasta na jednego placuszka i smaż z obu stron na złocisty kolor. Nie smaż na zbyt dużym ogniu, bo placki się przyrumienią z zewnątrz, ale będą surowe w środku. Pierwszego placka możesz spróbować i w razie konieczności dostosować temperaturę albo czas smażenia.
![Racuchy na maślance - jak zrobić, przepis, krok 3 Racuchy na maślance - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11679-krok-3-800x450.jpg)
Gotowe racuchy możesz włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika, aby nie ostygły przed podaniem. Tylko nie trzymaj ich zbyt długo, żeby się nie wysuszyły. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami, na przykład z konfiturą, posypane cukrem pudrem, polane syropami owocowymi lub czekoladą.
![Racuchy na maślance - jak zrobić, przepis, krok 4 Racuchy na maślance - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11679-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze