Roladki z tortilli z tuńczykiem, kukurydzą i serem żółtym
20 min
8 porcji
Szybką do przygotowania, lekką i pyszną przekąską są roladki z tortilli z tuńczykiem, kukurydzą i serem żółtym. Roladki są kolorowe i ładnie się prezentują na stole. Możesz je podać od razu po przygotowaniu lub schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Kaloryczność: 200 kcal w 100 g.
Składniki
- Tortilla - 2 placki
- Tuńczyk (w zalewie) - 1 puszka
- Kukurydza - 1 mała puszka
- Ser żółty - 15 dag
- Papryka - 1/2 sztuki
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Majonez - 1 łyżka
- Ketchup - 1 łyżka
- Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
- Papryka ostra (w proszku) - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Tuńczyka i kukurydzę odsącz z zalewy. Tuńczyka rozdrobnij, paprykę oczyść i wydrąż gniazdko nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w kostkę. Pietruszkę posiekaj, ser żółty zetrzyj na tarce.
Tuńczyka, kukurydzę, paprykę, ser żółty, cebulę, pietruszkę, majonez, ketchup oraz przyprawy dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Każdy placek tortilli posmaruj częścią farszu. Zawiń w ciasny rulon, a następnie pokrój na równe kawałki.
Roladki podaj na półmisku. Można je posypać posiekanymi ziołami, na przykład natką pietruszki lub szczypiorkiem. Dodatkowo możesz do nich przygotować sos – czosnkowy lub pomidorowy.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze