Roladki z tortilli z tuńczykiem, kukurydzą i serem żółtym

20 min
8 porcji
Roladki z tortilli z tuńczykiem, kukurydzą i serem żółtym
Foto: Shaiith, AdobeStock
Szybką do przygotowania, lekką i pyszną przekąską są roladki z tortilli z tuńczykiem, kukurydzą i serem żółtym. Roladki są kolorowe i ładnie się prezentują na stole. Możesz je podać od razu po przygotowaniu lub schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Kaloryczność: 200 kcal w 100 g.

Składniki

  • Tortilla - 2 placki
  • Tuńczyk (w zalewie) - 1 puszka
  • Kukurydza - 1 mała puszka
  • Ser żółty - 15 dag
  • Papryka - 1/2 sztuki
  • Cebula (mała) - 1 sztuka
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka
  • Majonez - 1 łyżka
  • Ketchup - 1 łyżka
  • Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra (w proszku) - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Tuńczyka i kukurydzę odsącz z zalewy. Tuńczyka rozdrobnij, paprykę oczyść i wydrąż gniazdko nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w kostkę. Pietruszkę posiekaj, ser żółty zetrzyj na tarce.
Tuńczyka, kukurydzę, paprykę, ser żółty, cebulę, pietruszkę, majonez, ketchup oraz przyprawy dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Każdy placek tortilli posmaruj częścią farszu. Zawiń w ciasny rulon, a następnie pokrój na równe kawałki.
Roladki podaj na półmisku. Można je posypać posiekanymi ziołami, na przykład natką pietruszki lub szczypiorkiem. Dodatkowo możesz do nich przygotować sos – czosnkowy lub pomidorowy.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze