Rozkoszny sernik nowojorski z cytryną
2 godz.
10 porcji
Przepyszny deser - sernik nowojorski, przygotowywany z kremowego serka typu Philadelphia i pieczony w kąpieli wodnej. W tym przepisie powiem Ci, jak zrobić sernik nowojorski o cytrynowym posmaku, ale jego smak można modyfikować – np. poprzez zastąpienie cytryny wanilią lub czekoladą.
Kaloryczność: 250 kcal w 100 g.
Składniki
Na spód
- Ciastka (pełnoziarniste) - 16 dag
- Masło - 6 dag
Na mase serową
- Serek śmietankowy (np. Philadelphia) - 1 kg
- Jajka - 6 sztuk
- Cukier - 15-20 dag
- Mąka pszenna - 1/4 szklanki
- Cytryna - 1 sztuka
- Śmietana (18%) - 250 ml
Przygotowanie
Do upieczenia sernika nowojorskiego będziesz potrzebować 2 blaszek (jednej mniejszej i drugiej na tyle większej, że zmieści w sobie mniejszą blaszkę) lub blaszki i naczynia żaroodpornego (naczynie musi być większe i zmieścić w sobie blaszkę), ponieważ ten sernik piecze się w kąpieli wodnej.
Masło rozpuść, ciasteczka rozkrusz na bardzo drobny proszek i dokładnie wymieszaj. Dno mniejszej blaszki wylep równomiernie ciasteczkami. Pod ciasteczka możesz dać papier do pieczenia, wtedy łatwiej będzie kroić gotowe ciasto. Włóż do rozgrzanego do 180 C piekarnika, podpiecz przez 10 minut, wyciągnij spód z piekarnika i przestudź.
Cytrynę umyj i wyparz we wrzątku, a następnie zetrzyj z niej skórkę. Z jednej połówki cytryny wyciśnij sok.
W misce do miksera umieść serek kremowy, jajka, cukier i śmietanę. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę, następnie dodaj mąkę pszenną oraz skórkę i sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
Przygotowaną masę serową wylej na podpieczony spód z ciasteczek. Do większej blaszki wlej wodę i włóż do niej mniejszą blaszkę. Woda powinna sięgać do wysokości mniej więcej 2,5-3 cm.
Zmniejsz temperaturę do 170 C, wstaw blaszki i piecz 1-1,5 godziny. Upieczony sernik nie może być płynny, ale będzie się ruszał, gdy poruszysz blaszką. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Sernik wyciągnij z piekarnika dopiero gdy ostygnie.
Przed podaniem sernik nowojorski należy schłodzić kilka godzin w lodówce. Po dobrym schłodzeniu możesz polać go miodem lub polewą czekoladową.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze