Sałatka śledziowa z buraczkami, ziemniakami i jajkami
40 min
4 porcje
Śledzie mają liczne zastosowania i można je łączyć z różnorodnymi składnikami. Dzisiaj mam dla Was przepis na sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami i jajkiem. Jest to proste, a jednocześnie wykwintne danie, idealnie pasujące na uroczyste okazje lub święta, a także i na codzienny posiłek.
Kaloryczność: 128 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
Na sałatkę
- Śledź (filety, matiasy) - 500 g
- Ziemniaki - 2-3 sztuki
- Buraki - 2-3 sztuki
- Jajka - 3 sztuki
- Ogórki konserwowe - 2 sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Szczypiorek - 1/2 pęczka
- Cytryna - 1/2 sztuki
- Pieprz czarny - do smaku
- Olej - 1 łyżka
Na sos
- Majonez - 2 łyżki
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Musztarda - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki oraz buraki ugotuj w mundurkach do miękkości, ostudź, a następnie obierz i pokrój w kostkę. Ewentualnie możesz użyć gotowych buraków. Jajka ugotuj na twardo: włóż do zimnej wody i gotuj przez 6-8 minut od momentu zagotowania. Po ostudzeniu obierz i pokrój w ćwiartki.
Filety śledziowe opłucz pod zimną wodą, a następnie podrobnij na małe kawałki. Wyciśnij sok z połówki cytryny i skropl nim śledzie, dodaj olej oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
Cebulę i ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj.
Składniki na sos – majonez, jogurt naturalny, musztardę – wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę tę możesz przygotować w jednym naczyniu lub wyporcjowaną w małych miseczkach. Składniki należy układać warstwami: śledzie, cebula, ogórki, buraki, ziemniaki, sos. Na wierzchu ułóż ćwiartki jajek i posyp szczypiorkiem. Sałatkę przed podaniem schłodż przez minimum godzinę w lodówce.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze