Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego
25 min
6 porcji
Szukasz inspiracji na imprezową sałatkę? Wypróbuj ten przepis na sałatkę z marynowanych pieczarek i sera żółtego. Ma ona wyrazisty i lekko kwaśny smak. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, a wykonanie zachwyca gości. Możesz ją przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko wyciągnąć z lodówki.
Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Pieczarki (marynowane) - 1 duży słoik
- Ser żółty - 25 dag
- Jajka - 4 sztuki
- Kukurydza - 1 mała puszka
- Ogórki kiszone - 2-3 sztuki
- Majonez - 3 łyżki
- Musztarda - 1 łyżka
- Cebula - 1 sztuka
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Przygotowanie sałatki zacznij od ugotowania jajek. Włóż je do rondelka, zalej wodą, posól i gotuj 6-7 minut od momentu zagotowania. Następnie zalej jajka zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Kiedy jajka będą już zimne, obierz je i pokrój w kostkę.
Pieczarki i kukurydzę odsącz z zalewy, możesz odstawić kilka pieczarek do ozdobienia sałatki. Ser żółty i pieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki lub również pokrój w kostkę. Ogórki kiszone oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj natkę pietruszki.
Do miski przełóż pieczarki, ser żółty, jajka, kukurydzę, ogórki, pietruszkę i cebulę. Dodaj majonez, musztardę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Sałatkę z pieczarek i sera żółtego przed podaniem warto schłodzić przez kilka godzin w lodówce, aby wszystkie składniki przeszły. Do podania na stół wierzch sałatki ozdób pieczarkami i natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze