Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i sosem czosnkowym
30 min
4 porcje
Dania na bazie sosu czosnkowego są pyszne, nie można temu zaprzeczyć, choć i lepiej nie brać ich ze sobą do pracy czy na wykłady. Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i sosem czosnkowym to przepis, który podbije wasze kubki smakowe. Koniecznie spróbujcie!
Kaloryczność: 168 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
Na sałatkę
- Brokuł (świeży) - 1 sztuka
- Jajka - 3 sztuki
- Pomidory koktajlowe - 10 sztuk
- Migdały (płatki) - 10 g
Na sos czosnkowy
- Majonez - 2 łyżki
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Czosnek - 1 ząbek
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Brokuł dokładnie umyj pod bieżącą wodą, podziel na różyczki i gotuj w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli przez ok. 5-7 minut, po czym odsącz na sitku. W międzyczasie ugotuj również jajka na twardo.
Obierz jajka ze skorupek i każde podziel na cztery części. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół, przełóż je do naczynia wraz z jajkami i ugotowanym brokułem.
Przygotuj sos, mieszając w oddzielnym naczyniu majonez, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.
Dodaj sos czosnkowy na wierzch składników i posyp płatkami migdałów.
Gotową sałatkę należy spożyć od razu po przygotowaniu, nie powinno przechowywać się jej na drugi dzień.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze