Sałatka z selera naciowego z kurczakiem i kukurydzą

30 min
4 porcje
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem i kukurydzą
Foto: Myviewpoint, AdobeStock
Dodatek mięsny do sałatki zawsze sprawia, że staje się ona pożywniejsza i może stanowić sycące danie. Zapraszam dziś na moją wersję z selerem naciowym, kurczakiem i kukurydzą. Połączenie znanych składników z nieoczywistymi dodatkami – nadaje sałatce wyjątkowy charakter!
Kaloryczność: 168 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

  • Seler (naciowy) - 3 łodygi
  • Pierś z kurczaka - 500 g
  • Kukurydza (konserwowa) - 1 puszka
  • Sałata lodowa - 1/2 główki
  • Ananas (konserwowy) - 1/2 puszki
  • Morele (suszone) - 20 g
  • Rodzynki (królewskie) - 80 g
  • Majonez - 3-4 łyżki
  • Sól - 1,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny (świeżo mielony) - 2 łyżeczki
  • Imbir (mielony) - 1 szczypta
  • Papryka ostra - 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • Olej - do smażenia

Przygotowanie

Filet z kurczaka pokrój w kostkę lub w paski, usuwając niepotrzebne włókna. Wymieszaj z 1 łyżeczką soli, papryką ostrą, ziołami prowansalskimi i 1 łyżeczką pieprzu. Smaż na oleju na mocno rozgrzanej patelni na złocisty kolor.
Sałatę lodową umyj pod bieżącą wodą, dokładnie osusz, porwij na kawałki i przełóż do naczynia. Seler naciowy pokrój w niewielką kostkę i dodaj do sałaty.
Pokrój morele i rodzynki na nieco mniejsze kawałeczki, a ananasa skrój w kosteczkę. Składniki przełóż do sałaty i selera oraz dodaj usmażonego kurczaka i odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową. Całość dopraw pozostałą solą, pieprzem i szczyptą imbiru oraz dodaj majonez.
Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut do połączenia smaków. Sałatkę można zabrać ze sobą na lunch lub zjeść ze smakiem na kolację.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze