Sałatka z selera naciowego z kurczakiem i kukurydzą
30 min
4 porcje

Foto: Yuliia Stsepeleva
Dodatek mięsny do sałatki zawsze sprawia, że staje się ona pożywniejsza i może stanowić sycące danie. Zapraszam dziś na moją wersję z selerem naciowym, kurczakiem i kukurydzą. Połączenie znanych składników z nieoczywistymi dodatkami – nadaje sałatce wyjątkowy charakter!
Kaloryczność: 170 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Seler (naciowy) - 3 łodygi
- Pierś z kurczaka - 500 g
- Kukurydza (konserwowa) - 1 puszka
- Sałata lodowa - 1/2 główki
- Ananas (konserwowy) - 1/2 puszki
- Morele (suszone) - 20 g
- Rodzynki (królewskie) - 80 g
- Majonez - 3-4 łyżki
- Sól - 1,5 łyżeczki
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 2 łyżeczki
- Imbir (mielony) - 1 szczypta
- Papryka ostra - 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Filet z kurczaka pokrój w kostkę lub w paski, usuwając niepotrzebne włókna. Wymieszaj z 1 łyżeczką soli, papryką ostrą, ziołami prowansalskimi i 1 łyżeczką pieprzu. Smaż na oleju na mocno rozgrzanej patelni na złocisty kolor.

Sałatę lodową umyj pod bieżącą wodą, dokładnie osusz, porwij na kawałki i przełóż do naczynia. Seler naciowy pokrój w niewielką kostkę i dodaj do sałaty.

Pokrój morele i rodzynki na nieco mniejsze kawałeczki, a ananasa skrój w kosteczkę. Składniki przełóż do sałaty i selera oraz dodaj usmażonego kurczaka i odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową. Całość dopraw pozostałą solą, pieprzem i szczyptą imbiru oraz dodaj majonez.

Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut do połączenia smaków. Sałatkę można zabrać ze sobą na lunch lub zjeść ze smakiem na kolację.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )

Przepis dodał(a):
Justyna Wesołowska
Komentarze