Sałatka z tortellini na imprezę
25 min
6 porcji
Tortellini to tradycyjne w kuchni włoskiej pierożki wypełnione farszem, zazwyczaj mięsnym lub serowym. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tych pierożków jest przygotowanie sałatki na imprezę!
Kaloryczność: 185 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę
- Tortellini - 300 g
- Ser żółty (w kostce) - 100 g
- Papryka - 1/2 sztuki
- Ogórki (zielone lub konserwowe) - 200 g
- Kukurydza (konserwowa) - 1 mała puszka
Na sos
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Majonez - 3 łyżki
- Szczypiorek - 1/2 pęczka
- Czosnek - 2 ząbki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Makaron tortellini ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu przepłucz je zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
Ser żółty pokrój w bardzo drobną kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Paprykę i ogórka pokrój w drobną kostkę, kukurydzę odsącz z zalewy.
W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, majonez, posiekany szczypiorek i wyciśnięty czosnek. Dopraw sos solą i pieprzem.
Wymieszaj razem ugotowany makaron, ser żółty, paprykę, ogórka i kukurydzę. Połącz je z sosem.
Sałatkę z tortellini możesz podawać od razu po przyrządzeniu lub przygotować ją dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze