Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami, fetą i słonecznikiem
30 min
4 porcje
Włoskie pierożki, czyli tortellini to składnik wielu pysznych dań. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu na sałatkę z makaronem tortellini z dodatkiem suszonych pomidorów, sera feta, rukoli oraz słonecznika.
Kaloryczność: 271 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę
- Tortellini (mięsny lub serowy) - 250 g
- Suszone pomidory - 10 sztuk
- Ser feta - 200 g
- Rukola - 100 g
- Ziarna, pestki, nasiona (słonecznik łuskany) - garść
Na sos
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki
- Miód - 1 łyżeczka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
- Musztarda - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i przepłucz zimną wodą, aby się nie posklejał.
Słonecznik upraż na patelni beztłuszczowej. Suszone pomidory pokrój w paski, a ser feta w kostkę.
Składniki na sos, czyli oliwę z oliwek, miód, ocet balsamiczny, czosnek granulowany, musztardę oraz sól i pieprz włóż do małej miseczki i dokładnie wymieszaj.
Do miski na sałatkę włóż przestygnięty makaron, dodaj pomidory, fetę, rukolę oraz słonecznik, a następnie zalej sosem i wymieszaj.
Sałatka z tortellini najlepiej smakuje po schłodzeniu. Dobrze się sprawdzi jako lunch do pracy czy szkoły, lub jako dodatek do dań obiadowych. Możesz ją też przygotować do mięsa z grilla, tylko wtedy użyj makaronu z nadzieniem serowym.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze