Sałatki
2023.10.31
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
25 min
6 porcji

✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
Sałatka z tuńczykiem i ryżem jest na tyle uniwersalna, że można ją podać na praktycznie każdą okazję. Świetnie się sprawdzi na śniadanie, obiad i kolacje oraz na imprezowy stół. Uwielbiam tę sałatkę za to, że jest prosta i szybka do przygotowania i mogę dodać do niej wszystko, co znajdę w lodówce.
Kaloryczność: 128 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki na sałatkę z tuńczykiem i ryżem
- Tuńczyk (w sosie własnym lub oleju) - 2 puszki
- Ryż - 2 woreczki
- Kukurydza (mała puszka) - 1 sztuka
- Jajka - 2 sztuki
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Papryka - 1/2 sztuki
- Szczypiorek - 1/2 pęczka
- Majonez - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Jak przygotować sałatkę z tuńczykiem i ryżem
Jajka włóż do rondelka z osoloną wodą i ugotuj na twardo (gotuj około 6-8 minut od momentu zagotowania). Następnie zalej je zimną wodą i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Zawsze pilnuję czasu gotowania jajek, bo nie lubię, gdy żółtko jest zbyt twarde.

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu (czas gotowania będzie zależał od tego, jaki rodzaj ryżu wybierzesz). Jego również odstaw do całkowitego ostygnięcia. Osobiście preferuję ryż basmati, który zawsze płuczę przed gotowaniem – dzięki temu jest bardziej sypki.

Odsącz tuńczyka i kukurydze z zalewy. Szczypiorek posiekaj, paprykę i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Jajka obierz, a następnie pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Gdy przygotowuję tę sałatkę dla gości, kroję składniki naprawdę drobno – moim zdaniem wtedy smaki lepiej się łączą.

Wszystkie składniki, wraz z majonezem, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać kremowy jogurt naturalny zmieszany z majonezem - sprawi to, że sos będzie lżejszy i kremowy. Zazwyczaj dodaję też odrobinę soku z cytryny, który świetnie podkręca smak. Sałatę podawaj z pieczywem, możesz ją również użyć jako nadzienie do tortilli. Świetnie smakuje także z nachosami.
Kiedy robię tę sałatkę na lunch do pracy, pakuję ją do szczelnego pojemnika – uważam, że następnego dnia smakuje jeszcze lepiej! Sałatkę można przechowywać w lodówce do 2-3 dni.
Kiedy robię tę sałatkę na lunch do pracy, pakuję ją do szczelnego pojemnika – uważam, że następnego dnia smakuje jeszcze lepiej! Sałatkę można przechowywać w lodówce do 2-3 dni.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!