Idealna surówka do ryby smażonej

15 min
3 porcje
Idealna surówka do ryby smażonej
Foto: Yuliia Stsepeleva
Nie wyobrażam sobie podania smażonej ryby bez ziemniaków z koperkiem i surówki. To klasyczne połączenie często pojawia się na moim stole. Najlepsza surówka do ryby jest jednocześnie kwaśna i słodka, a do tego przyjemnie chrupie. Wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis!
Kaloryczność: 70 kcal w 100 g.

Składniki

  • Kapusta kiszona - 250 g
  • Marchewka - 2 średnie sztuki
  • Jabłka (słodko-kwaśne) - 1 średnia sztuka
  • Cebula - 1 średnia sztuka
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Olej roślinny - 3 łyżki

Przygotowanie

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i poszatkuj na średniej wielkości kawałki.
Idealna surówka do ryby smażonej - jak zrobić, przepis, krok 1
Marchewki i jabłko obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Idealna surówka do ryby smażonej - jak zrobić, przepis, krok 2
Przełóż wszystkie warzywa do jednej miski, przypraw solą, pieprzem i cukrem i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj olej i ponownie wymieszaj.
Idealna surówka do ryby smażonej - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze