Sałatka z tuńczykiem i ryżem
25 min
6 porcji

Foto: Yuliia Stsepeleva
Sałatka z tuńczykiem i ryżem jest na tyle uniwersalna, że można ją podać na praktycznie każdą okazję. Świetnie się sprawdzi na śniadanie, obiad i kolacje oraz na imprezowy stół. Uwielbiam tę sałatkę za to, że jest prosta i szybka do przygotowania i mogę dodać do niej wszystko, co znajdę w lodówce.
Kaloryczność: 128 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Tuńczyk (w sosie własnym lub oleju) - 2 puszki
- Ryż - 2 woreczki
- Kukurydza (mała puszka) - 1 sztuka
- Jajka - 2 sztuki
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Papryka - 1/2 sztuki
- Szczypiorek - 1/2 pęczka
- Majonez - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Jajka włóż do rondelka z osoloną wodą i ugotuj na twardo (gotuj około 6-8 minut od momentu zagotowania). Następnie zalej je zimną wodą i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu (czas gotowania będzie zależał od tego, jaki rodzaj ryżu wybierzesz). Jego również odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Odsącz tuńczyka i kukurydze z zalewy. Szczypiorek posiekaj, paprykę i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Jajka obierz, a następnie pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.

Wszystkie składniki, wraz z majonezem, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatę podawaj z pieczywem, możesz ją również użyć jako nadzienie do tortilli.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )

Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze