Sałatka z tuńczykiem i ryżem

25 min
6 porcji
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Sałatka z tuńczykiem i ryżem jest na tyle uniwersalna, że można ją podać na praktycznie każdą okazję. Świetnie się sprawdzi na śniadanie, obiad i kolacje oraz na imprezowy stół. Uwielbiam tę sałatkę za to, że jest prosta i szybka do przygotowania i mogę dodać do niej wszystko, co znajdę w lodówce.
Kaloryczność: 128 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Przygotowanie

Jajka włóż do rondelka z osoloną wodą i ugotuj na twardo (gotuj około 6-8 minut od momentu zagotowania). Następnie zalej je zimną wodą i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem - jak zrobić, przepis, krok 1
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu (czas gotowania będzie zależał od tego, jaki rodzaj ryżu wybierzesz). Jego również odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem - jak zrobić, przepis, krok 2
Odsącz tuńczyka i kukurydze z zalewy. Szczypiorek posiekaj, paprykę i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Jajka obierz, a następnie pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem - jak zrobić, przepis, krok 3
Wszystkie składniki, wraz z majonezem, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatę podawaj z pieczywem, możesz ją również użyć jako nadzienie do tortilli.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze