Sałatka ze szpinakiem i burakiem
45 min
4 porcje
To niezwykłe połączenie soczystej zieleni i rubinowego koloru nie tylko nasyci żołądki, ale także zadowoli oczy. Sałatka ze szpinakiem i burakiem świetnie sprawdzi się jako przystawka dla gości lub pyszny lunch do pracy. Dodatek kruszonej fety nadaje całości kremowej delikatności, a chrupkość słonecznika lekko ją przełamuje. Ten przepis nie ma sobie równych!
Kaloryczność: 130 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
- Szpinak (świeży) - 150 g
- Buraki - 2 sztuki
- Ser feta - 250 g
- Ziarna, pestki, nasiona (słonecznik) - 2 łyżki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka
- Miód - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Buraki umyj, owiń folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut, aż będą półmiękkie. Wtedy ostudź je, obierz i pokrój w kostkę. W międzyczasie umyj i osusz liście szpinaku, a na suchej patelni podpraż ziarna słonecznika.
Oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód wlej do małego słoiczka, zakręć go i energicznie wstrząśnij, aby składniki dobrze się połączyły.
Rozkrusz ser feta na mniejsze kawałki i przełóż wraz z pozostałymi składnikami do dużej miski. Całość polej dressingiem, delikatnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Podawaj sałatkę od razu po przygotowaniu! Jeśli natomiast chcesz ją zrobić dzień wcześniej, nie łącz składników, tylko przechowaj je oddzielnie w lodówce i połącz dopiero kilkanaście minut przed podaniem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze