Sałatka ze szpinakiem i boczkiem

20 min
4 porcje
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem to alternatywny pomysł na rozkoszowanie się szpinakiem o każdej porze roku. Jest to znakomita przystawka, którą można łączyć zarówno z daniem mięsnym, jak i rybnym. Sałatkę można wzbogacić orzechami włoskimi czy migdałami, a ocet balsamiczny podkręci jej smak.
Kaloryczność: 192 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Boczek pokrój na kawałki (mniej więcej 3 cm) i podsmaż na mocno rozgrzanej patelni, aż będzie przyrumieniony, ale niespalony.
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Umyj szpinak i wybierz najładniejsze liście, następnie przełóż je do naczynia i dodaj usmażony boczek. Uważaj, żeby nie był zbyt gorący, bo w przeciwnym razie liście szpinaku zrobią się mało apetyczne.
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Orzechy włoskie posiekaj i dodaj do sałatki. Całość polej octem balsamicznym oraz dopraw solą i pieprzem według uznania.
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Sałatkę możesz podawać od razu po przygotowaniu. To danie jest bardzo proste, ale jeśli chcesz urozmaicić smak, śmiało eksperymentuj i dodawaj różne dodatki: fetę, tarty ser żółty, ser pleśniowy, suszone pomidory, smażone pieczarki.
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze