Sałatka ze szpinakiem i boczkiem
20 min
4 porcje

Foto: Yuliia Stsepeleva
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem to alternatywny pomysł na rozkoszowanie się szpinakiem o każdej porze roku. Jest to znakomita przystawka, którą można łączyć zarówno z daniem mięsnym, jak i rybnym. Sałatkę można wzbogacić orzechami włoskimi czy migdałami, a ocet balsamiczny podkręci jej smak.
Kaloryczność: 192 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Bezlaktozowa.
Składniki
- Szpinak (świeży) - 1 opakowanie
- Boczek - 200 g
- Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- Orzechy włoskie - 50 g
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Boczek pokrój na kawałki (mniej więcej 3 cm) i podsmaż na mocno rozgrzanej patelni, aż będzie przyrumieniony, ale niespalony.

Umyj szpinak i wybierz najładniejsze liście, następnie przełóż je do naczynia i dodaj usmażony boczek. Uważaj, żeby nie był zbyt gorący, bo w przeciwnym razie liście szpinaku zrobią się mało apetyczne.

Orzechy włoskie posiekaj i dodaj do sałatki. Całość polej octem balsamicznym oraz dopraw solą i pieprzem według uznania.

Sałatkę możesz podawać od razu po przygotowaniu. To danie jest bardzo proste, ale jeśli chcesz urozmaicić smak, śmiało eksperymentuj i dodawaj różne dodatki: fetę, tarty ser żółty, ser pleśniowy, suszone pomidory, smażone pieczarki.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )

Przepis dodał(a):
Justyna Wesołowska
Komentarze