Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą

15 min
4 porcje
Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą
Foto: Artem, stock.adobe.com
Połączenie świeżych liści szpinaku, orzeźwiającej mozzarelli i wyrazistych w smaku suszonych pomidorów tworzy wyjątkowe danie. Przepis na sałatkę ze szpinakiem i mozzarellą jest szybki i prosty, a końcowy efekt to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Kaloryczność: 210 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

Na sałatkę
Na sos
  • Oliwa z oliwek (extra virgin) - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Bazylia (suszona) - 0,5 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Umyj i dokładnie osusz liście szpinaku oraz przełóż do dużej miski. Mozzarellę, jeśli jest w większych kawałkach, pokrój na mniejsze. Odsącz suszone pomidory z zalewy i drobno pokrój, a następnie wraz z mozzarella dodaj do szpinaku.
Przygotuj sos w oddzielnym naczyniu, mieszając oliwę z oliwek z octem balsamicznym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dopraw solą, pieprzem oraz suszoną bazylią.
Polej sałatkę sosem, dokładnie wymieszaj i podawaj posypaną płatkami sera cheddar. Możesz przechować w zamkniętym pojemniku w lodówce i zabrać ze sobą na lunch do pracy.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze