Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem
20 min
4 porcje
Apetycznie wyglądająca i pożywna sałatka ze szpinakiem i kurczakiem to dobry pomysł na lunch czy kolacje. W tym przepisie przygotowuje ją z wędzonym filetem z kurczaka, ale równie dobrze możesz użyć grillowanej czy smażonej piersi, będzie też smakować z wołowiną.
Kaloryczność: 135 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę
- Szpinak (baby) - 200 g
- Pierś z kurczaka (wędzona) - 250 g
- Suszone pomidory - 4-5 sztuk
- Cebula czerwona - 1 sztuka
- Ziarna, pestki, nasiona (słonecznik) - garść
Na dressing
- Ocet balsamiczny - 2 łyżki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Miód (lub syrop z agawy) - 1 łyżka
- Chili - szczypta
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Pomidory suszone pokrój w paski, kurczaka wędzonego w kostkę, a obraną cebulę w piórka.
Szpinak wyłóż na duży talerz lub półmisek. Polecam go umyć, nawet jeśli na opakowaniu ma znaczek, że jest on myty. Wymieszaj cebulę, kurczaka i pomidory, a następnie tą mieszanką obsyp wierzch szpinaku.
W miseczce połącz składniki na dressing: ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, płynny miód, chili oraz sól i pieprz. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj więcej ostrej papryki.
Sałatkę przed podaniem polej sosem i posyp słonecznikiem. Możesz do niej również przygotować grzanki z masłem czosnkowym.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze