Sernik z wiaderka na kruchym spodzie
1 godz. 35 min
8 porcji
![Sernik z wiaderka na kruchym spodzie Sernik z wiaderka na kruchym spodzie](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12427-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Klasyczne ciasto, które zawsze zachwyci smakiem, to znany sernik na kruchym spodzie. W tym przepisie powiem Ci jak przygotować sernik z twarogu z wiaderka i z dodatkiem budyniu. W zależności od tego, jakiego budyniu użyjesz, będzie miał on smak waniliowy lub śmietankowy.
Kaloryczność: 240 kcal w 100 g.
Składniki
Na kruchy spód
- Masło - 10 dag
- Mąka pszenna - 1,5 szklanki
- Jajka - 2 sztuki
- Cukier - 1 łyżka
Na masę serową
- Twaróg (w wiaderku) - 1 kg
- Śmietana (kremówka) - 2 szklanki
- Jajka - 7 sztuk
- Cukier - 10-15 dag
- Budyń (w proszku) - 2 opakowania
Dodatkowo
- Margaryna - do wysmarowania blaszki
- Mąka pszenna - do oprószenia blaszki i stolnicy
Przygotowanie
Masło do kruchego ciasta powinno być schłodzone. Stolnicę oprósz mąką i posiekaj na niej masło. Dodaj przesianą mąkę do ciasta, cukier i jajka. Zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
![Sernik z wiaderka na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 1 Sernik z wiaderka na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12427-krok-1-800x450.jpg)
Blaszkę wysmaruj margaryną i oprósz mąką. Na spód formy wyłóż kruche ciasto, wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz około 15 minut do zarumienienia.
![Sernik z wiaderka na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 2 Sernik z wiaderka na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12427-krok-2-800x450.jpg)
Przygotuj masę serową. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po łyżce twarogu, miksując do połączenia się składników. Wsyp budyń w proszku i wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą serową.
![Sernik z wiaderka na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 3 Sernik z wiaderka na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12427-krok-3-800x450.jpg)
Masę serową wyłóż na podpieczony spód, wstaw do piekarnika i piecz w 180 C przez 70-80 minut. Wierzch możesz przykryć folią aluminiową po połowie czasu pieczenia, aby się nie przypalił. Do pieczenia możesz również włożyć blaszkę z odrobiną wody, aby sernik się nie wysuszył.
![Sernik z wiaderka na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 4 Sernik z wiaderka na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12427-krok-4-800x450.jpg)
Sernik studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem możesz wierzch ciasta posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
![Sernik z wiaderka na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 5 Sernik z wiaderka na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12427-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze