Sosy

Sos musztardowo-miodowy

10 min
8 porcji
Sos musztardowo-miodowy do sałatek i mięsa
✓ Sprawdzony przepis | Foto: Aleksandra Maksimowska
Uniwersalny sos musztardowo-miodowy to prawdziwy hit każdej kuchni, który z pewnością stanie się ulubionym dodatkiem w Twoim domu. Ma też korzyści zdrowotne, ponieważ musztarda jest bogata w przeciwutleniacze, a miód posiada właściwości antybakteryjne. Po wielu próbach kulinarnych mogę śmiało powiedzieć, że ten sos to jeden z moich najbardziej wypróbowanych przepisów. Zawsze mam go w lodówce!
Kaloryczność: 558 kcal w 100 g.

Składniki na sos musztardowo-miodowy

  • Miód (płynny) - 2 łyżki
  • Musztarda (np. stołowa lub sarepska) - 4 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku

Jak przygotować sos musztardowo-miodowy

Miód dokładnie wymieszaj z musztardą, aż składniki dobrze się połączą. Osobiście zawsze używam miodu akacjowego, który ma delikatniejszy smak i nie dominuje nad musztardą. Jeśli miód jest za gęsty, podgrzewam go lekko w kąpieli wodnej – nigdy w mikrofalówce, bo straci swoje właściwości.
Sos musztardowo-miodowy - jak zrobić, przepis, krok 1
Cały czas mieszając, powoli wlewaj ocet balsamiczny (możesz zastąpić sokiem z cytryny lub limonki) i oliwę z oliwek. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku i mieszaj, aż wyjdzie gładka masa. Jeśli dodasz szczyptę chili, wtedy sos będzie pikantniejszy. Jeśli zauważysz, że sos się rozwarstwia - wystarczy energicznie wymieszać go trzepaczką lub zblendować przez kilka sekund.
Sos musztardowo-miodowy - jak zrobić, przepis, krok 2
Sos musztardowo-miodowy podawaj od razu po przygotowaniu, ale najlepiej będzie smakować po schłodzeniu. Z mojego doświadczenia najlepiej smakuje po minimum 2 godzinach w lodówce, gdy smaki się przegryzą. Przechowuję go nawet do tygodnia w szczelnie zamkniętym słoiczku. Sos ten pasuje do wielu dań, może być np. dodatkiem do grillowanego kurczaka, pieczonych żeberek czy soczystej karkówki. Rewelacyjnie komponuje się z sałatkami z rukolą i orzechami, a także z pieczonymi warzywami. Używam go też jako marynaty do mięs – wtedy podwajam ilość miodu dla lepszej karmelizacji.
Sos musztardowo-miodowy - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych

Opinie i pytania

Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!