Sos musztardowo-miodowy do sałatek i mięsa
10 min
8 porcji
Uniwersalny sos musztardowo-miodowy to prawdziwy hit każdej kuchni, który z pewnością stanie się ulubionym dodatkiem w Twoim domu. Ma też korzyści zdrowotne, ponieważ musztarda jest bogata w przeciwutleniacze, a miód posiada właściwości antybakteryjne.
Kaloryczność: 558 kcal w 100 g.
Składniki
- Miód (płynny) - 2 łyżki
- Musztarda (np. stołowa lub sarepska) - 4 łyżki
- Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Miód dokładnie wymieszaj z musztardą, aż składniki dobrze się połączą.
Cały czas mieszając, powoli wlewaj ocet balsamiczny (możesz zastąpić sokiem z cytryny lub limonki) i oliwę z oliwek. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku i mieszaj, aż wyjdzie gładka masa. Jeśli dodasz szczyptę chili, wtedy sos będzie pikantniejszy.
Sos musztardowo-miodowy podawaj od razu po przygotowaniu, ale najlepiej będzie smakować po schłodzeniu. Sos ten pasuje do wielu dań, może być np. dodatkiem do mięsa czy ryb lub dressingiem do sałatki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze