Sos musztardowo-miodowy

10 min
8 porcji
Sos musztardowo-miodowy
Foto: Aleksandra Maksimowska
Uniwersalny sos musztardowo-miodowy to prawdziwy hit każdej kuchni, który z pewnością stanie się ulubionym dodatkiem w Twoim domu. Ma też korzyści zdrowotne, ponieważ musztarda jest bogata w przeciwutleniacze, a miód posiada właściwości antybakteryjne.
Kaloryczność: 558 kcal w 100 g.

Składniki

  • Miód (płynny) - 2 łyżki
  • Musztarda (np. stołowa lub sarepska) - 4 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Miód dokładnie wymieszaj z musztardą, aż składniki dobrze się połączą.
Sos musztardowo-miodowy - jak zrobić, przepis, krok 1
Cały czas mieszając, powoli wlewaj ocet balsamiczny (możesz zastąpić sokiem z cytryny lub limonki) i oliwę z oliwek. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku i mieszaj, aż wyjdzie gładka masa. Jeśli dodasz szczyptę chili, wtedy sos będzie pikantniejszy.
Sos musztardowo-miodowy - jak zrobić, przepis, krok 2
Sos musztardowo-miodowy podawaj od razu po przygotowaniu, ale najlepiej będzie smakować po schłodzeniu. Sos ten pasuje do wielu dań, może być np. dodatkiem do mięsa czy ryb lub dressingiem do sałatki.
Sos musztardowo-miodowy - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze