Szparagi w cieście francuskim z szynką
25 min
10 porcji
Szparagi w cieście francuskim to super łatwa do przygotowania przekąska, która łączy w sobie delikatność warzyw z chrupkością wypieku. Wystarczy tylko owinąć łodygi w kawałki gotowego ciasta i podpiec w piekarniku do uzyskania złocistego koloru. Nadają się na przyjęcia, czy jako dodatek do obiadu!
Kaloryczność: 170 kcal w 100 g.
Składniki
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie
- Szparagi - 10 sztuk
- Szynka (lub boczek) - 10 plasterków
- Jajka - 1 sztuka
- Bazylia (suszona) - 1/2 łyżeczki
- Sól - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Szparagi umyj i oczyść, w razie koniecznośći odetnij zdrewniałe końcówki. W garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć warzywa na wrzątek. Gotuj przez 2-3 minuty, po czym odcedź i przestudź.
Ciasto francuskie potnij na 10 pasków. Owiń szparagi w plasterki szynki, a następnie w ciasto.
Każdy szparag posmaruj rozbitym jajkiem, posyp bazylią i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw blaszkę do rozgrzanego do 200 C piekarnika i piecz 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni.
Gotowe szparagi w cieście francuskim możesz podawać na ciepło lub zimno, najlepiej smakują z sosem musztardowym czy holenderskim.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze