Szybkie chrupiące frytki z batatów z piekarnika
30 min
4 porcje
Bataty to słodka odmiana ziemniaków i można z nich przygotowywać takie same potrawy jak ze zwykłych ziemniaków. Można je podać do obiadu lub kolacji, wyśmienicie smakują do różnego rodzaju mięs czy też jako osobną przekąskę. Zapraszam na przepis na szybkie i chrupiące frytki z batatów!
Kaloryczność: 190 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegańska, Wegetariańska.
Składniki
- Bataty - 1 kg
- Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- Olej roślinny (lub oliwa z oliwek) - 3 łyżki
- Sól - do smaku
Przygotowanie
Obierz i pokrój bataty na cienkie słupki – frytki nie powinny być grubsze niż 5 mm. Postaraj się, aby wszystkie były jednakowej grubości i wielkości. Aby frytki były chrupiące, możesz włożyć je do miski z zimną wodą i moczyć przez 30 minut. Następnie odcedź i dokładnie osusz, na przykład za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki.
Obtocz frytki w oleju i posyp mąką ziemniaczaną, aby każdy kawałek był nią pokryty. Następnie wyłóż frytki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż blaszkę do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz je przez 20 minut.
Przed podaniem posyp frytki solą, możesz je również posypać posiekaną natką pietruszki. Do frytek z batatów można przygotować sos musztardowo-miodowy albo czosnkowy.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze