Szybkia i pożywna jajecznica ze szpinakiem
15 min
2 porcje
Zdrowe śniadanie w postaci jajecznicy ze szpinakiem to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Lekkie i pożywne danie dostarcza organizmowi siły na cały dzień. Przygotowanie zaczynam od podsmażenia szpinaku, a następnie dodaję jajko z przyprawami.
Kaloryczność: 131 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
- Jajka - 4 sztuki
- Szpinak (baby) - 2 garście
- Czosnek - 1 ząbek
- Cebula - 1/2 sztuki
- Mleko - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij posiekaną cebulę, a pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmaż.
Szpinak umyj, osusz i pokrój w mniejsze paski, przełóż do cebuli oraz czosnku i smaż, aż woda wyparuje.
Jajka wbij do miseczki, dodaj łyżkę mleka oraz przyprawy i roztrzep na prawie jednolitą masę, a następnie smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jajecznicę ze szpinakiem podaj z dodatkiem świeżego pieczywa, dobrze też komponuje się z pomidorami i mozzarellą. Możesz również zawinąć w tortille i przygotować wrapa śniadaniowego.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze