Szybkia i pożywna jajecznica ze szpinakiem

15 min
2 porcje
Szybkia i pożywna jajecznica ze szpinakiem
Foto: Aleksandra Maksimowska
Zdrowe śniadanie w postaci jajecznicy ze szpinakiem to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Lekkie i pożywne danie dostarcza organizmowi siły na cały dzień. Przygotowanie zaczynam od podsmażenia szpinaku, a następnie dodaję jajko z przyprawami.
Kaloryczność: 131 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

  • Jajka - 4 sztuki
  • Szpinak (baby) - 2 garście
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Cebula - 1/2 sztuki
  • Mleko - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka

Przygotowanie

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij posiekaną cebulę, a pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmaż.
Szybkia i pożywna jajecznica ze szpinakiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Szpinak umyj, osusz i pokrój w mniejsze paski, przełóż do cebuli oraz czosnku i smaż, aż woda wyparuje.
Szybkia i pożywna jajecznica ze szpinakiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Jajka wbij do miseczki, dodaj łyżkę mleka oraz przyprawy i roztrzep na prawie jednolitą masę, a następnie smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Szybkia i pożywna jajecznica ze szpinakiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Jajecznicę ze szpinakiem podaj z dodatkiem świeżego pieczywa, dobrze też komponuje się z pomidorami i mozzarellą. Możesz również zawinąć w tortille i przygotować wrapa śniadaniowego.
Szybkia i pożywna jajecznica ze szpinakiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze