Dania główne

Jajecznica ze szpinakiem

15 min
2 porcje
Szybkia i pożywna jajecznica ze szpinakiem
✓ Sprawdzony przepis | Foto: Aleksandra Maksimowska
Zdrowe śniadanie w postaci jajecznicy ze szpinakiem to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Lekkie i pożywne danie dostarcza organizmowi siły na cały dzień. Przygotowanie zaczynam od podsmażenia szpinaku, a następnie dodaję jajko z przyprawami. To moje ulubione danie śniadaniowe, które przygotowuję co najmniej dwa razy w tygodniu - zawsze dodaje mi energii i poprawia koncentrację.
Kaloryczność: 131 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki na jajecznicę ze szpinakiem

  • Jajka - 4 sztuki
  • Szpinak (baby) - 2 garście
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Cebula - 1/2 sztuki
  • Mleko - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka

Przygotowanie pożywnej jajecznicy ze szpinakiem

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij posiekaną cebulę, a pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmaż. Z doświadczenia wiem, że czosnek najlepiej dodać na końcu smażenia cebuli - dzięki temu nie przyparzy się i nie będzie gorzki.
Jajecznica ze szpinakiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Szpinak umyj, osusz i pokrój w mniejsze paski, przełóż do cebuli oraz czosnku i smaż, aż woda wyparuje. Jeśli szpinak wypuści za dużo wody, odsączam go delikatnie na sitku - dzięki temu jajecznica będzie kremowa, a nie wodnista.
Jajecznica ze szpinakiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Jajka wbij do miseczki, dodaj łyżkę mleka oraz przyprawy i roztrzep na prawie jednolitą masę, a następnie smaż do uzyskania pożądanej konsystencji. Osobiście preferuję ściągnięcie patelni z ognia, gdy jajecznica jest jeszcze lekko płynna - dojdzie na talerzu do idealnej konsystencji.
Jajecznica ze szpinakiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Jajecznicę ze szpinakiem podaj z dodatkiem świeżego pieczywa, dobrze też komponuje się z pomidorami i mozzarellą. Możesz również zawinąć w tortille i przygotować wrapa śniadaniowego. W mojej rodzinie każdy serwuje ją inaczej - z tostami albo z awokado. Jeśli zostanie, przechowuję w szczelnym pojemniku w lodówce do następnego dnia i odgrzewam na patelni z odrobiną masła.
Jajecznica ze szpinakiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych

Opinie i pytania

Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!