Pasta jajeczna z chrzanem
15 min
6 porcji

Foto: Yuliia Stsepeleva
Chrzan i jajka to połączenie smaków, kojarzące się głównie z Wielkanocą. Jednak potrawy z tych składników można jeść przez cały rok. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jedno z moich ulubionych smarowideł – pastę jajeczną z chrzanem.
Kaloryczność: 165 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki na pastę jajeczną z chrzanem
- Jajka - 6 sztuk
- Majonez - 2 łyżki
- Chrzan tarty - 2-3 łyżeczki
- Szczypiorek - 1/2 pęczka
- Sól - do smaku
- Pieprz czarny - do smaku
Jak przygotować pastę jajeczną z chrzanem
Jajka ugotuj na twardo, poprzez włożenie ich do zimnej wody i gotowanie przez 6-8 minut od momentu zagotowania. Następnie zalej je zimną wodą i obierz.

Ugotowane jajka posiekaj na drobne kawałki, możesz to zrobić za pomocą sitka do krojenia warzyw. Ewentualnie zetrzyj je na tarce. Szczypiorek posiekaj.

W misce wymieszaj jajka, chrzan tarty, majonez i szczypiorek. Jeśli chcesz uzyskać wyrazistszy smak, dodaj łyżeczkę musztardy. Dla kremowej konsystencji i mniejszej kaloryczności możesz dodać twarożek lub jogurt grecki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz zostawić część szczypiorku, aby przyozdobić nim pastę. Można też posypać pastę szczyptą czerwonej lub wędzonej papryki dla koloru i dodatkowego smaku.

Gotową pastę jajeczną z chrzanem można podawać od razu po przygotowaniu, choć najlepiej smakuje po schłodzeniu przez minimum 30 minut w lodówce, co pozwala smakowi się rozwinąć. Dobrze komponuje się z ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Pastę możesz użyć do kanapek lub jako element innych potraw, na przykład tortilli. Świetnie smakuje nie tylko na zwykłym chlebie, ale również na chrupiących grzankach czy pieczywie pełnoziarnistym.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )

Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze