Pasta jajeczna z chrzanem

15 min
6 porcji
Pasta jajeczna z chrzanem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Chrzan i jajka to połączenie smaków, kojarzące się głównie z Wielkanocą. Jednak potrawy z tych składników można jeść przez cały rok. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jedno z moich ulubionych smarowideł – pastę jajeczną z chrzanem.
Kaloryczność: 165 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo, poprzez włożenie ich do zimnej wody i gotowanie przez 6-8 minut od momentu zagotowania. Następnie zalej je zimną wodą i obierz.
Pasta jajeczna z chrzanem - jak zrobić, przepis, krok 1
Ugotowane jajka posiekaj na drobne kawałki, możesz to zrobić za pomocą sitka do krojenia warzyw. Ewentualnie zetrzyj je na tarce. Szczypiorek posiekaj.
Pasta jajeczna z chrzanem - jak zrobić, przepis, krok 2
W misce wymieszaj jajka, chrzan tarty, majonez i szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz zostawić część szczypiorku, aby przyozdobić nim pastę.
Pasta jajeczna z chrzanem - jak zrobić, przepis, krok 3
Gotową pastę jajeczną z chrzanem można podawać od razu po przygotowaniu lub schłodzić ją w lodówce. Dobrze komponuje się z ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Pastę możesz użyć do kanapek lub jako element innych potraw, na przykład tortilli.
Pasta jajeczna z chrzanem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze