Szybkie ciasteczka z kleiku ryżowego z wiórkami kokosowymi
35 min
40 sztuk
Ciasteczka z kleiku ryżowego to szybka do przygotowania przekąska. Są chrupiące, lekkie i zdrowe, a przede wszystkim nadają się dla osób nietolerujących glutenu. Dodatkowo zawierają wiórki kokosowe, które nadają im niepowtarzalnego smaku.
Kaloryczność: 235 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Kleik ryżowy - 15 dag
- Masło - 20 dag
- Jajka - 3 sztuki
- Miód - 2-3 łyżki
- Wiórki kokosowe - 3 dag
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Dżem - do nadziewania
Przygotowanie
Masło w temperaturze pokojowej umieść w misie miksera i ubij na puszystą masę. Wbij po jednym jajku, ciągle miksując. Dodaj miód, kleik ryżowy, sodę oraz sok z cytryny i zmiksuj do połączenia się składników. Na końcu wsyp wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki, delikatnie spłaszcz i po jednej stronie zrób na środku niewielkie wgłębienie. Układaj je na blaszce, wyłóżonej papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 C, wstaw do niego ciasteczka i piecz około 20-25 minut, aż się zarumienią.
Po upieczeniu wyciągnij ciasteczka z pieca i przestudź, a następnie nałóż we wgłębienia ulubiony dżem. Możesz również użyć owoców, kremu czekoladowego lub marmolady.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze