Tradycyjna pasta jajeczna
15 min
4 porcje
Tradycyjna pasta jajeczna to nic innego, niż jajka z dodatkiem majonezu, posypane szczypiorkiem. To przepyszne smarowidło zachwyci każdego miłośnika jajek swoim smakiem, a w dodatku jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Razem z ulubionym pieczywem tworzą przepyszne śniadanie!
Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Jajka (średniej wielkości) - 6 sztuk
- Majonez - 2 łyżki
- Szczypiorek - 1 pęczek
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Jajka włóż do zimnej wody i gotuj przez 7-8 minut od momentu zagotowania, a następnie zalej je zimną wodą, żeby ostygły.
Obrane jajka dobrze rozdrobnij – zetrzyj na tarce lub posiekaj za pomocą sitka do warzyw. Szczypiorek umyj i posiekaj.
Wszystkie składniki umieść w misce, dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Gotową pastę włóż na chwilę do lodówki.
Pastę podawaj na ulubionym pieczywie. Do kanapek z pastą jajeczną pasują praktycznie wszystkie warzywa. Możesz na przykład najpierw poukładać na pieczywie sałatę, a dopiero później posmarować pastą, a następie poukładać na wierzchu pokrojone warzywa (np. ogórki czy pomidory).
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze