Tradycyjna pasta z makreli wędzonej
25 min
6 porcji
![Tradycyjna pasta z makreli wędzonej Tradycyjna pasta z makreli wędzonej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10650-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Wędzona makrela to jedna z najczęściej spotykanych ryb w polskich domach. Dodatkowo jest źródłem wartości odżywczych, przez co jest wartościowym elementem zdrowej diety. Tradycyjna pasta z makreli wędzonej zachwyci Twoje podniebienie i wprowadzi niezbędną porcję ryby do twojego jadłospisu!
Kaloryczność: 180 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Makrela (wędzona) - 1 sztuka
- Jajka - 3 sztuki
- Cebula czerwona (mała) - 1 mała
- Majonez - 2-3 łyżki
- Musztarda (sarepska) - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Jajka włóż do garnka z zimną wodą i gotuj przez 6-8 minut od momentu zagotowania. Zalej je zimną wodą i odstaw do ostygnięcia, a następnie obierz.
![Tradycyjna pasta z makreli wędzonej - jak zrobić, przepis, krok 1 Tradycyjna pasta z makreli wędzonej - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10650-krok-1-800x450.jpg)
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Makrelę obierz ze skóry i oddziel ości od mięsa. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Jajka po obraniu posiekaj w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
![Tradycyjna pasta z makreli wędzonej - jak zrobić, przepis, krok 2 Tradycyjna pasta z makreli wędzonej - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10650-krok-2-800x450.jpg)
Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj majonez i musztardę, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Gotową pastę włóż na chwilę do lodówki.
![Tradycyjna pasta z makreli wędzonej - jak zrobić, przepis, krok 3 Tradycyjna pasta z makreli wędzonej - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10650-krok-3-800x450.jpg)
Pastę z makreli wędzonej podawaj ze świeżym pieczywem i ulubionymi dodatkami. Pasta bardzo dobrze komponuje się z kiszonymi ogórkami lub szczypiorkiem.
![Tradycyjna pasta z makreli wędzonej - jak zrobić, przepis, krok 4 Tradycyjna pasta z makreli wędzonej - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10650-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze