Tradycyjna pasta z makreli wędzonej

25 min
6 porcji
Tradycyjna pasta z makreli wędzonej
Foto: Yuliia Stsepeleva
Wędzona makrela to jedna z najczęściej spotykanych ryb w polskich domach. Dodatkowo jest źródłem wartości odżywczych, przez co jest wartościowym elementem zdrowej diety. Tradycyjna pasta z makreli wędzonej zachwyci Twoje podniebienie i wprowadzi niezbędną porcję ryby do twojego jadłospisu!
Kaloryczność: 180 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Przygotowanie

Rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Jajka włóż do garnka z zimną wodą i gotuj przez 6-8 minut od momentu zagotowania. Zalej je zimną wodą i odstaw do ostygnięcia, a następnie obierz.
Tradycyjna pasta z makreli wędzonej - jak zrobić, przepis, krok 1
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Makrelę obierz ze skóry i oddziel ości od mięsa. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Jajka po obraniu posiekaj w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
Tradycyjna pasta z makreli wędzonej - jak zrobić, przepis, krok 2
Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj majonez i musztardę, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Gotową pastę włóż na chwilę do lodówki.
Tradycyjna pasta z makreli wędzonej - jak zrobić, przepis, krok 3
Pastę z makreli wędzonej podawaj ze świeżym pieczywem i ulubionymi dodatkami. Pasta bardzo dobrze komponuje się z kiszonymi ogórkami lub szczypiorkiem.
Tradycyjna pasta z makreli wędzonej - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze