Tradycyjne racuchy z jabłkami bez drożdży
35 min
10 porcji
Jednym z tradycyjnych polskich dań są racuchy z jabłkami. Tymi słodkimi placuszkami bez drożdży zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Można je przygotować na słodkie śniadanie lub podwieczorek, a nawet na obiad. W zależności od odmiany jabłek, racuchy mogą być bardzo słodkie lub mieć kwaskowy posmak.
Kaloryczność: 158 kcal w 100 g.
Składniki
- Jabłka - 2 sztuki
- Mleko - 3/4 szklanki
- Jajka - 1 sztuka
- Mąka pszenna - 1 szklanka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- Cynamon (opcjonalnie) - szczypta
- Olej (lub masło klarowane) - do smażenia
Przygotowanie
Jabłka obierz i wydrąż z nich gniazdka nasienne. Następnie rozdrobnij je według własnych preferencji – możesz zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę.
Mąkę przesiej do miski wraz z sodą oczyszczoną i dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz opcjonalnie cynamon. Do miski wbij jajko i wlej mleko. Całość wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub miksera do połączenia się wszystkich składników. Na samym końcu dodaj jabłka i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
Rozgrzej patelnię z olejem i nakładaj po 2-3 łyżki ciasta na jedną porcję placka. Nie nakładaj ciasta zbyt blisko siebie, ponieważ racuchy jeszcze będą rosnąć. Smaż na średnim ogniu, aż placki zarumienią się z obu stron.
Gotowe racuchy z jabłkami podawaj posypane cukrem pudrem, możesz dodatkowo podać jeszcze ulubioną konfiturę. Świetnie też komponują się z syropem klonowym lub miodem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze